Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlemmermeer Actueel Nieuws Eerste EHBO cursus bij het Rode Kruis Haarlemmermeer
18 februari 2013 |

Eerste EHBO cursus bij het Rode Kruis Haarlemmermeer

EHBO cursus.
Op zaterdag 2 februari om 9.00 uur begon er een EHBO cursus in het Rode Kruisgebouw. Er waren 8 deelnemers en Willem Henze gaf de cursus. De cursus duurde 2 zaterdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur en 1 zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. In de middag van de 3e zaterdag werd het examen afgenomen. Het was een hele snelle cursus, er moest in korte tijd veel worden verteld, geoefend en onthouden. Vooral de eerste zaterdag werd er heel veel verteld en uitgelegd door Willem. Tussen de middag kregen we een heerlijke lunch die was verzorgd door Helen. In de middag gingen we oefenen. We moesten het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen en van de buik naar de rug draaien. We deden dit in tweetallen, de één was het slachtoffer, de ander de hulpverlener. Verder oefenden we ook hoe we moesten reanimeren, dat deden we met een pop. In de ochtend hadden we veel stilgezeten en hadden we het allemaal koud, maar met het oefenen werden we vanzelf warm.
Om 16.30 uur ruimden we alles weer op en gingen we allemaal moe naar huis. In de tussenliggende week lazen we onze aantekeningen door en lazen we het boekje van het Oranje Kruis waar alle theorie in staat.
Zaterdag 9 februari was er 1 deelnemer door privé omstandigheden afgevallen. 's Ochtends kregen we vooral theorieles, maar tussendoor deden we ook al wat oefeningen. We leerden hoe we verbanden moesten aanleggen en hoe we konden weten of er sprake is van een breuk of een kneuzing. Na wederom een heerlijke lunch, gingen we nu vooral oefenen. We leerden hoe we met een AED apparaat (defibrilator) moeten werken. Reanimeren, stabiele zijligging, draaien van buik naar rug, verband aanleggen, en vooral: hoe herken je wat er aan de hand is met het slachtoffer.
Ook dit was een lange dag, maar we hebben erg veel gelachen, de sfeer was heel goed.
Voor zaterdag 16 februari had iedereen de theorie nog eens goed doorgenomen, want we gingen de 16e in de ochtend alleen nog maar oefenen. Er was een LOTUS slachtoffer, dat is iemand die opgeleid is om letsels en ziektebeelden bij zichzelf te grimeren en om letsels en ziektebeelden te  acteren. Zij heet Jeanette, en wij hadden een uitstekend slachtoffer aan haar. Nadat we geoefend hadden, kregen we weer een heerlijke lunch. Intussen kwamen de examinatoren ook en er kwam nog een LOTUS slachtoffer. Om 13.00 uur mochten de eerste deelnemers examen doen. Het examen duurde ongeveer 45 minuten. De examinatoren speelden dat zij de centralist waren van 112. Wij moesten er achter zien te komen wat de LOTUS mankeerde en eerste hulp verlenen aan het slachtoffer. In enkele gevallen moesten we inderdaad doen alsof we 112 belden. De slachtoffers speelden meerdere letsels. Koolmonoxide vergiftiging, verbranding, shock, hartstilstand waren een paar van de situaties die werden nagedaan. Om ongeveer 16.00 uur was iedereen geweest en kregen we te horen dat we allemaal geslaagd zijn. We waren er even stil van, de middag was zo enerverend geweest dat er niemand meteen reageerde toen dat nieuws werd verteld. Toen het doordrong was iedereen blij en trots. Vooral trots op Willem, die met veel passie en plezier deze cursus aan ons heeft gegeven.