Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlem Wat kunt u doen Sociale activiteiten

Sociale activiteiten

Activerend Huisbezoek

In de omgeving van het Haarlemse Rode Kruis zijn veel mensen die eenzaam zijn. Het zijn veelal mensen op leeftijd, die niemand meer om zich heen hebben, of mensen met een bepaalde ziekte of handicap. Vaak kunnen ze zelf niet zo gemakkelijk meer iets ondernemen, waardoor ze afgezonderd raken en zelfs geen vrienden of kennissen meer hebben. 

U

kunt daar als vrijwilliger verandering in brengen! Want zeg nu zelf, u zou toch ook niet altijd alleen willen zijn? Als vrijwilliger kunt u bij deze mensen langs gaan om een praatje te maken, een spelletje te spelen, samen te handwerken of een stuk te gaan wandelen. Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere leuke dingen te bedenken die u samen zou kunnen doen. En dit biedt uzelf ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en er misschien zelfs een vriendschap mee op te bouwen.

Onze vrijwilligers gaan in ieder geval 1x per twee weken bij de mensen langs om een gezellige tijd te hebben en de mensen wat afleiding te bezorgen of met bepaalde dingen te helpen, zoals bij een bezoekje aan de dokter of de tandarts.

Recreatiemiddagen

Als u op maandag-, dinsdag- of woensdagmiddag de recreatieruimte van ons afdelingsgebouw binnen komt lopen, ziet u mensen die gezellig met elkaar een spelletje spelen, schilderen, een potje klaverjassen of gewoon met elkaar kletsen. 

De recreatiemiddagen zijn bedoeld voor mensen die weinig de deur uit komen en op deze manier in ieder geval  1 x per week “onder de mensen komen”.

De middag wordt begeleid door een aantal vrijwilligers die de gasten voorzien van koffie en thee, die een spelletje mee spelen en die de gasten helpen waar nodig. Dus bent u een echte gastvrouw/heer en vind u het leuk om één middag per week gezellig bezig te zijn, kom dan eens langs om een middagje te helpen. 

 

Telefooncirkels

Elke ochtend omstreeks hetzelfde tijdstip gaat de telefoon om na te gaan of de deelnemer aan de telefooncirkel wel goed is opgestaan en niets mankeert. De deelnemer belt de volgende deelnemer en na een half uur belt de laatste deelnemer van de cirkel de vrijwilliger die de cirkel gestart is. Op dat moment is de cirkel rond. Wordt er binnen de cirkel een telefoontje niet beantwoord, dan wordt de vrijwilliger tussentijds gebeld, waarna direct actie wordt ondernomen. Via sleuteladressen van familie of vrienden wordt de deelnemer benaderd en wordt indien noodzakelijk, actie ondernomen. Deze dagelijkse telefooncirkel geeft de deelnemers binnen de cirkel een veilig gevoel.

De vrijwilligers hebben één week per 5 weken dienst en zijn dan van maandag tot en met zondag verantwoordelijk voor de cirkel. Hierbij is het van belang dat u in die week iedere ochtend van 8.30 tot 9.00 uur bereikbaar bent.

Naast de 4 reguliere cirkels is er ook een “stercirkel”; hierbij belt de vrijwilliger alle gasten op omdat deze gasten niet in staat zijn zelf de cirkel door te bellen. 

Vakantieprojecten 

Het is zo fijn als je alles nog allemaal zelf kan. Je persoonlijke verzorging, boodschappen doen, schoonmaken, een dagje uitgaan of een weekje op vakantie. Want u weet hoe heerlijk het is om even weg te zijn uit de dagelijkse sleur! Om alles om u heen even te kunnen vergeten en u eens lekker te laten vertroetelen.

Maar helaas kan niet iedereen dit. Er zijn heel veel mensen die door lichamelijke, psychische en/ of sociale beperkingen niet meer zelf op vakantie kunnen. Stelt u zich eens voor wat dat betekent!

Daarom organiseert het Rode Kruis voor deze mensen vakanties. Het Rode Kruis heeft 4 verschillende aangepaste accommodaties waar de gasten kunnen verblijven. 

Zo is er het hotelschip de ‘J. Henry Dunant’, vernoemd naar de oprichter van het Rode Kruis. Op dit schip kunnen per week 68 gasten verblijven. Maar daar zijn wel 51 vrijwilligers bij nodig. Een deel van de vrijwilligers houdt zich bezig met de verzorging van de gasten en de anderen zijn actief met het doen van huishoudelijke taken.

 

Verder zijn er ook nog 3 vakantiehotels op prachtige locaties in Nederland. 

Zo is er de ‘Paardenstal, dat ligt op het terrein van ‘De Valkenberg. Hier kunnen per week 16 gasten worden ontvangen. Daarnaast zijn er dan 7 vrijwilligers aanwezig om de gasten te kunnen verzorgen. En dan zijn er nog ‘De IJsselvliedt’ en ‘De Valkenberg’ (zie foto). Dit zijn twee vakantie-hotels die ruimte hebben voor 30 gasten. Maar hier zijn wel 22 vrijwilligers nodig om de mensen een onvergetelijke vakantie te bezorgen. 

En naast dit alles organiseert het Haarlemse Rode Kruis ook nog twee maal per jaar een vakantieweek, een naar de ‘Imminkhoeve’ te Lemele (Overijssel) en een naar de Vinkenhoeve te Vinkega (Friesland).  Op deze  aangepaste vakantieboerderijen verblijven per week 23 gasten begeleid door 12 vrijwilligers. In Lemele gaan we onder andere naar de markt van Ommen, gaan we op pad met de rolstoelfietsen, wandelen we in de omgeving en maken een leuke dagtocht met een aangepaste touringcar. 

Zoals u begrijpt zijn er heel veel vrijwilligers nodig om al deze vakanties te kunnen organiseren. Omdat de mensen zelf niet zoveel meer kunnen, zijn er vrijwilligers nodig om de gasten te helpen en om ze te begeleiden. En het zijn natuurlijk niet alleen de verzorgende en huishoudelijke taken die u als vrijwilliger moet doen, maar u kunt ook gezellig met de gasten gaan wandelen, een spelletje spelen, zwemmen, een museum bezoeken enz. 

 

hotel IJsselvliedt.JPG

 

 

De weken zijn van maandagochtend tot en met zaterdagochtend. Vrijwilligers maken lange dagen. Daartegenover staat dat u veel mensen leert kennen en is het fantastisch om te ervaren hoe de gasten genieten van dat éne weekje per (2) jaar dat zij er eens even helemaal uit zijn. 

  

 

Middagtochten

Naast die leuke vakanties heeft het Rode Kruis nog meer leuke uitjes. Want niet  iedereen wil echt een hele week weg. Daarom organiseren we in de maanden april t/m december iedere donderdagmiddag een tochtje in de regio. Met onze eigen rolstoelbus gaan we erop uit. Bijvoorbeeld een tocht door de waterleidingduinen, langs de bollenvelden, het strand van Castricum en kerstinkopen doen bij het tuincentrum. Onze vrijwilligers begeleiden de gasten, helpen ze in en uit de rolstoelbus en maken het natuurlijk zo gezellig mogelijk voor de gasten.

 

Op de vrijdagmiddag rijden we tochten voor bewoners van verzorgings-huizen en gaat er naast onze chauffeur een vrijwillige begeleider van het Rode Kruis mee.

 

Chauffeur en begeleider van de rolstoelbus

Om alle mensen mee te kunnen nemen op de middagtochten of voor de recreatiemiddagen hebben we veel vrijwilligers nodig die de rolstoelbus willen besturen en de gasten kunnen begeleiden. Als bestuurder moet u wel beschikken over rijbewijs B. Een cursus kernvaardigheden EHBO kan bij ons worden gevolgd. Als begeleider heeft u vanzelfsprekend geen rijbewijs nodig, maar wel sociale vaardigheden.

 

Rolstoelfietsen

Als het goed weer is, is het heerlijk als u wat tijd buiten door kunt brengen. Dat kan, door u in te schrijven als vrijwilliger voor het rolstoelfietsen. Samen met een gehandicapte of oudere gaat u er dan lekker op uit in de omgeving. Bijvoorbeeld door de duinen naar het strand of een rondje door Spaarnwoude. Gefietst wordt van april tot oktober. Ook is er een tandem aanwezig die gebruikt kan worden voor fietstochtjes, waarbij de gast zelf mee trapt.

Scootmobieltochten

Scootmobielen worden vaak alleen maar gebruikt voor boodschappen en doktersbezoek. Wij brengen hier verandering in door de organisatie van twee scootmobieltochten per jaar. De groep wordt  door vrijwilligers per fiets begeleid.

Scootmobieltraining

Eén à tweemaal per jaar organiseren wij een scootmobieltraining voor  “nieuwe” gebruikers van scootmobielen. Voor de organisatie hebben wij extra handen nodig: het uitzetten van het parcours, EHBO, begeleiding van de deelnemers.

Dagarrangement

Elke donderdag organiseert het Haarlemse Rode Kruis van 10.00 – 14.00 uur een dagarrangement. De vrijwilligers begeleiden de deelnemers en doen gezamenlijk activiteiten en/of spelletjes. Tussen de middag wordt er gezamenlijk gegeten. Ervaring met activiteitenbegeleiding is een pré.

Winkelen

Ouderen hebben behoefte aan begeleid winkelen in de winkel van zijn/haar keuze. Het betreft één op één begeleiding. De vrijwilliger kan met de bus vanaf het afdelingsgebouw meerijden, of vanaf het huisadres van de gast. De gast gaat samen met een vrijwilliger naar een winkelcentrum of winkelstraat in Haarlem of Heemstede.

Om 9.00 uur vertrekt de chauffeur (en eventuele vrijwilligers) om de gasten af te halen en naar het winkelgebied te brengen. Op een afgesproken tijdstip worden gasten en vrijwilligers weer opgehaald. De gasten trakteren de vrijwilliger op een kopje koffie, om de vrijwilliger vrij te houden. Het winkelen wordt georganiseerd op vrijdagen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers worden gasten ingepland.

 

Verkopen

De handwerkproducten die in de verzorgingstehuizen door mensen thuis en door onze handwerkvrijwilligers worden gemaakt, worden door onze verkoopvrijwilligers verkocht. Dit gebeurt tijdens onze campagneweek, maar ook op braderieën, jaarmarkten, bazaars en in ziekenhuizen. Natuurlijk komt de opbrengst ten goede van het Rode Kruis, zodat we nog meer kunnen doen om mensen te helpen. Tijdens de verkoopactiviteiten geven onze vrijwilligers ook voorlichting aan het publiek over de activiteiten van het Rode Kruis.