Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlem Dit doen we Noodhulp in Kennemerland Bevolkingszorg

Bevolkingszorg

_K5Y2513-web.jpg

Het Rode Kruis ondersteunt de Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio’s met hulpverlening bij rampen. Onze hulpverlening is onder andere ingezet bij de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn en het schietdrama in Alphen aan den Rijn. We kunnen daarbij leunen op de ervaring van onze zusterorganisaties wereldwijd.

We hebben ons takenpakket verder uitgebreid. Hierdoor zijn w

e in staat om de overheid volledig te ondersteunen op het gebied van Bevolkingszorg. Onder de dienstverlening Bevolkingszorg valt de ondersteuning op de volgende taken: 

Zelfredzaamheid en burgerhulp
Naast de nieuwe dienstverlening krijgt zelfredzaamheid een centrale plek in de hulpverlening. Getroffenen krijgen de juiste informatie en ondersteuning om zelf een aantal stappen in het herstel te zetten. Het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties kunnen daardoor meer investeren in de zorg voor minder zelfredzamen. Een nieuwe vorm van hulpverlenen is burgerhulp: het georganiseerd betrekken van spontane hulpverleners tijdens een ramp. Ook deze coördinerende rol neemt het Rode Kruis op zich.

Flexibel inzetbaar
Het Rode Kruis werkt aan het breder inzetbaar maken van de kennis en capaciteit van de Rode Kruis hulpverleners. Door flexibeler inzetbaar te zijn, in kleinere teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken, wordt het voor de gemeenten en veiligheidsregio’s mogelijk het Rode Kruis vaker in te zetten, voor kleine incidenten tot grote rampen.

Bekijk de video