Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlem Actueel Nieuws Haarlemse Rode Kruis en Lions Over den Duin organiseren 2e Scootmobielevenement
8 september 2014 |

Haarlemse Rode Kruis en Lions Over den Duin organiseren 2e Scootmobielevenement

NATIONAAL PARK DE KENNEMERDUINEN UITSTEKEND TOEGANKELIJK VOOR SCOOTMOBIELRIJDERS

Zaterdag 30 augustus, klokslag 8 uur worden de 64 vrijwilligers ingepraat over hun rol tijdens het 2e grote scootmobielevenement. De groep bestaat uit fiets- en verkeersvrijwilligers, EHBO'ers, catering, toilethulp, fotograaf, chauffeurs bezemwagens en monteurs. Allen op hun vrije zaterdag vroeg opgestaan om de 105 scootmobielrijders te begeleidden. Vrijwilligers van het Haarlemse Rode Kruis, leden van de Lions Over den Duin, werknemers van Jens Revalidatie en Paswerk, aangevuld met mensen die zich vidioten noemen, om de tocht op DVD te vast te leggen.

Media

Al vroeg in het voorjaar werden scootmobielgebruikers via de media, de Gemeente Bloemendaal en het Haarlemse Rode Kruis opgeroepen zich aan te melden voor het evenement. Doelstelling van de tocht is scootmobielgebruikers te enthousiasmeren om het vervoermiddel niet alleen te gebruiken voor de dagelijkse boodschappen en doktersbezoek, maar ook mooie ritten te maken door de natuur. Daarnaast biedt het evenement mogelijkheden andere rijders te ontmoeten, contact te leggen, om daarna samen op stap te gaan.

Het aantal aanmeldingen oversteeg aanvankelijk het aantal personen benodigd voor de poging het wereldrecord "de langste stoet scootmobielrijders" te verbreken. Maar helaas, dichter naar het evenement toe moesten mensen noodgedwongen afzien van deelname, voor het merendeel vanwege de gezondheid en ouderdom van de deelnemer. Op zaterdag waren er minder mensen dan zich opgegeven hadden, helaas zonder zich bij de organisatie af te melden; was men ziek, of waren het de donkere wolken? De laatsten hadden ongelijk, want op een paar druppels na bleef het droog. Besloten werd dan ook de poging te laten vervallen en alleen te gaan voor een mooie gezamenlijke tocht.  

Training

Een aantal deelnemers nam begin augustus nog deel aan een speciale scootmobieltraining. De theorie besproken door Piebe Koeleveld, van de politie Kennemerland. Hij besprak voornamelijk de verkeersregels die gelden voor gehandicapte voertuigen. Mango Mobility, scootmobiel leverancier, verzorgde samen met vier Rode Kruis vrijwilligers de praktijk oefeningen.

Zaterdagochtend, al snel na het inspreken namen de vrijwilligers hun plaats in, want de eerste deelnemers reden het terrein bij de Tetterodesporthal op. De een op de scootmobiel, de ander gebracht door de 22 bussen van de Biosgroep. De oudste deelnemer 95 jaar, de jongste 37 jaar. Deelnemers uit de regio, maar ook uit Purmerend en zelfs 's Hertogenbosch.

In de hal werd koffie/thee aangeboden om vervolgens, nadat men welkom was geheten, buiten weer plaats te nemen op de scootmobiel en naar de startplaats te rijden. De stoet verdeeld in vier groepen, groen, blauw, rood en geel,  herkenbaar aan de speciaal voor het evenement gemaakte gekleurde T-shirts.

Sponsors

De deelnemers waren gevraagd zich te laten sponsoren voor het volbrengen van de tocht. De naam van de sponsor zichtbaar op de scootmobielen, resulterend in mooi versierde vervoermiddelen. Sponsors: de plaatselijke bloemist, de fysiotherapeut,  de (klein)kinderen, of de verkoop van eigengemaakte kaarten door de deelnemer, etc.

Om 10 uur stond Wethouder Zorg en Welzijn van Bloemendaal, de heer Jur Botter, klaar om de bel te luidden voor de start. Maar hij wilde zelf ook het rijden op een scootmobiel ervaren. Dus nadat hij samen met de directeur van het Rode Kruis de bel luidde, nam hij plaats op de Rode Kruis scootmobiel en reed aan de kop van de stoet tot aan Parnassia, waar zijn plaats overgenomen werd door Martijn Takens, districts bestuurder van het Rode Kruis District Kennemerland.

Achter elkaar aanrijdend reed de bont gekleurde stoet over de Brouwerskolkweg naar de Zeeweg. Hier de eerste "hobbel", bij het verkeerslicht werd een beroep gedaan op het geduld van automobilisten, die het licht meerdere keren van groen naar rood zagen springen,  alvorens alle scootmobielen de Zeeweg overgestoken waren.

Hooglanders

Voor de lunch ging de route over de Zeeweg, richting Parnassia, door het schitterende Nationaal Park de Kennemerduinen, waar de Schotse Hooglanders al grazend de stoet gadesloegen. Helaas moest de ambulance een van de deelnemers ophalen, die na een aanrijding omsloeg. Gelukkig bleek later dat zij niets gebroken had en slechts een nachtje in het ziekenhuis hoefde te blijven.

Na een heerlijke lunch ging het richting de winkelstraat van Bloemendaal. De Gemeente Bloemendaal heeft toegankelijkheid hoog op de agenda staan en haalde om die reden het evenement naar haar grondgebied. In de winkelstraat werden de deelnemers ingehaald door Jong Damiate; dit muzikale welkom zorgde voor een feestelijk tintje.

De tocht eindigde op de ijsbaan te Haarlem.  Ook hier klonken enthousiaste  klanken, nu van  het Haarlems Straatorkest. De uit 16 man/vrouw bestaande formatie speelde net zolang tot alle deelnemers een ereronde over de ijsbaan hadden gereden en geparkeerd stonden voor het podium. Deelnemers werden met bloemen ingehaald door familieleden; kleinkinderen klommen bij opa of oma op de scootmobiel en reden een stukje mee.

Opbrengst

Gastvrouw Laura Kroon presenteerde de officiële afsluiting. Burgemeester Ruud Nederveen sprak de deelnemers toe en reikte de prijzen uit voor de mooiste/leukste scootmobiel. Nadat de voorzitter van de Lions de sponsors had bedankt, werd het door de deelnemers bijeengebrachte sponsorbedrag bekendgemaakt. Irene Garthoff, directeur van het Haarlemse Rode Kruis mocht namens de deelnemers een cheque ter waarde van € 2319,60 in ontvangst nemen. Het bedrag zal besteed worden aan de activitieiten die het Haarlemse Rode Kruis aanbiedt aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken.

Na een laatste muzikaal optreden kwam er een einde aan het 2e scootmobielevenement. De bussen van de Biosgroep, stonden al op het parkeerterrein klaar om de deelnemers, voorzien van een tas met gadgets van sponsors,  weer naar huis te brengen. Moe maar enthousiast namen de deelnemers afscheid van de vrijwilligers.

Bekijk hieronder een impressie van het scootmobielevenement 2014 van 023TVonline en RTV Noord-Holland