Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Haarlem Actueel Nieuws 135 Ouderen genieten van sfeervol Kerstfeest in Hotel van der Valk
9 januari 2015 |

135 Ouderen genieten van sfeervol Kerstfeest in Hotel van der Valk

Het is inmiddels een traditie, het kerstfeest voor ouderen dat het Nationaal Ouderenfonds en Hotels van der Valk jaarlijks aanbiedt aan ouderen die geen of weinig zicht hebben op een kerstfeest met familie of vrienden.  

Het Rode Kruis Haarlem en Omstreken was ook in 2014 gevraagd de organisatie op zich te nemen, een verzoek waar volgaarne gehoor aan gegeven werd. Verrassend was dat Hotel Haarlem besloten had het aantal deelnemers van 70 te verhogen naar 135 deelnemers, die begeleid werden door 15 vrijwilligers!  

Voor de werving van deelnemers werd gebruik gemaakt van een oproep in de media, (kerkelijke) organisaties, het Rode Kruis en UVV. Ruim 150 mensen meldden zich aan, dus werd er helaas een  reservelijst gemaakt. In de aanloop naar het kerstfeest moesten mensen om uiteenlopende redenen afzeggen, waardoor alle reservegasten alsnog een uitnodiging ontvingen.

Dinsdag 16 december was het dan zover. Hotel Haarlem was geheel in kerstsfeer. In de Frankrijkzaal  19 mooi gedekte ronde tafels, kerstbomen en kerstversiering, die de zaal een feeërieke aanblik gaf. Nog ver voor de 16 vrijwilligers aanwezig waren zat de eerste deelnemer om 14.30 uur al in de lobby; zij was in ieder geval op tijd!  

80 Deelnemers werden door leden van de Lions Haarlem en Omstreken en Lions Over den Duin met privé auto's thuis opgehaald en aan het eind van de avond weer thuisgebracht. Anderen kwamen met de Biosgroep, of werden gebracht door familie of vrienden.  

De vrijwilligers, waaronder drie EHBO'ers namen om 16.30 uur hun plaatsen in en begeleidden de deelnemers naar de zaal, die al gauw volstroomde.  Het kerstfeest werd officieel geopend door Irene Garthoff, directeur van het Haarlemse Rode Kruis. Na wat huishoudelijke mededelingen werd de soep geserveerd. Wethouder Jack van der Hoek meldde zich voor deze speciale avond als vrijwilliger aan en nam de presentatie van de optredens voor zijn rekening.   

Het eerste optreden werd verzorgd door het gelegenheidsensemble van Mihai Scarlat, die Roemeense kerstliederen speelden. Het enthousiasme van de gasten maakte dat het optreden tijdens het hoofdgerecht werd voortgezet en het ensemble bracht bij elke tafel muziek ten gehore.

Na het hoofdgerecht werd "The Christmas Experience" aangekondigd. De groep bestaat uit een blazersgezelschap en zangers. De twee optredens werden een groot succes. In Dickens kleding gehuld werd op een zeer swingende wijze het hele kerstrepertoire ten gehore gebracht, waarbij de zaal meezong of meeklapte. Tijdens het stemmige Stille Nacht, werden de lichten gedoofd en brandden alleen de kaarsen nog; een fantastisch gezicht!

Alsof het heerlijke diner en de mooie avond nog niet genoeg was werden de mensen verrast door Zjoko KuZz met ambachtelijk gemaakte "Zjoko Kuzzen". Van Hotel Haarlem ontving men een kerstpresent en tot slot namens het Rode Kruis en de Bavo Stichting en het Ouderenfonds nog enkele geschenken om tijdens de kerstdagen van te genieten. Ook ontvingen alle deelnemers het Rode Kruis activiteitenprogramma 2015. 

Het kerstfeest voor ouderen is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds die de kerstdiners in samenwerking met Hotels van der Valk, jaarlijks in heel Nederland mogelijk maakt. Uit de vele enthousiaste reacties aan het eind van het kerstfeest klonk de dankbaarheid door in deze donkere dagen samen met zoveel mensen het kerstfeest te hebben mogen vieren.