Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Verhalen van vrijwilligers Erna Emanuels beinvloedt positief en op ‘eigen-zinnige manier’ de communicatie tussen verschillende culturen
16 januari 2016 |

Erna Emanuels beinvloedt positief en op ‘eigen-zinnige manier’ de communicatie tussen verschillende culturen

​De uitgifte en inname van de WelkomWinkel in Groningen zitten sinds 18 januari beide aan de Neutronstraat in Groningen. De uitgifte aan de Sylviuslaan is gestopt en het pand is ontruimd. Alle kleding is overgebracht naar de gezamenlijke locatie, waar momenteel de kleurrijke Erna Emanuels de vrijwilligers bij het sorteren de kleding aanstuurt. Ze is de opvolger van Peter de Winter.

Verhuizing uitgifte kleding

Op vrijdag 15 januari en zaterdag 16 januari werd de WelkomWinkel op de oude plek ontruimd en stonden aan de Neutronstraat in een aparte ruimte de nieuwe tafels klaar om van daaruit de kleding uit te geven. Nog een laatste dag konden de vluchtelingen uit de noodopvang in Groningen op loopafstand nog wat halen of ruilen en dat gebeurde ook.

erna1.JPG 

Het beeld aan de Neutronstraat is in een paar maanden toch flink veranderd. Van een hectische ruimte vol gestouwd met zakken kleding, waar zelfs containers met kled­ing buiten geparkeerd moesten worden, is het nu relatief rustig. De kleding die nog bijvoorbeeld door acties van dorpen of scholen binnendruppelt, kunnen de aanwezige vrijwilligers wel aan. Alle zomerkleding is afgevoerd, zodat er ook meer ruimte is ontstaan. Er kan wat meer gelet worden op wat echt leuk is voor de vluchtelingen en het accent ligt in Groningen wat minder op directe hulp in een noodsituatie. Dat heeft er vooral mee te maken dat de noodopvang in Groningen toch niet de doorstroomlocatie is geworden, wat iedereen vooraf dacht. De meeste vluchtelingen zitten er al enkele maanden en zijn dus voorzien van kleding. De noodopvang is eindig, maar de vluchtelingen hebben nog geen idee wanneer ze vertrekken.

erna2.JPG


​Erna Emanuels

Erna Emanuels uit Groningen weet wel raad met de dozen en stapels kleding, die worden ingebracht bij de Welkom Winkel. Ze doet het werk - vanuit zelfs een eigen kantoortje - als manager op vrijwillige basis. Ze heeft ervaring met management bij andere landelijke vrijwilligersorganisaties en is blij dat ze wat voor het goede doel – hulp aan vluchtelingen – kan doen. Voor haar is het omgaan met mensen uit verschillende culturen ook niet vreemd. Ze is in Den Haag geboren uit Surinaamse ouders, maar heeft in diverse landen (Suriname/ Zuid Amerika, Curaçao/ Nederlandse Antillen, Mali, Senegal en Gambia/ West Afrika ) gewoond en in uiteenlopende disciplines gewerkt.

 Ze begeeft zich heel gemakkelijk tussen mensen uit verschillende culturen en die deskundigheid komt haar nu bij het Rode Kruis ook goed van pas. Ze weet hoe je op een 'eigen-zinnige manier' de communicatie tussen westerse en niet-westerse culturen positief kan beïnvloeden en organiseert vanuit Consultancy Different Approach, waarvan ze eigenaar is, cursussen en trainingen op maat voor diverse doelgroepen bijvoorbeeld artsen in opleiding, studenten, bedrijven, docenten en/ of groepen op aanvraag. Ze combineert haar aanbod met haar passie dansen en muziek. Erna Emanuels was in het verleden de drijvende kracht achter de stichting Tropical Sound. In Groningen realiseerde zij onder meer als een van de eerste pioniers een breed aanbod van cursussen Traditionele Afrikaanse dans en percussie. Voor OOG TV maakte ze als programmamaker van de redactie  'Groningen Wereldstad' in het verleden al eens een portret van vluchtelingen, omdat ze het tijd vond dat er eens een positief verhaal over vluchtelingen verteld werd.