Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Dit doen we Hulp bij rampen Bevolkingszorg

Bevolkingszorg

​Wie dat nummer belt heeft een goede kans om een Rode-Kruisvrijwilliger aan de telefoon te krijgen. Samen met het ministerie van VWS worden dergelijke telefoonlijnen de laatste jaren bezet door het Rode Kruis. En Rode Kruis vrijwilligers kunnen in de getroffen gemeente ook nog helpen met het verzamelen van gegevens over vermiste personen, zodat op de vragen van bellers goed antwoord kan worden gegeven.

Verwanteninformatie is opgedeeld in drie delen:
  • Het op papier registreren van mensen in opvanglocaties (door de gemeente aangewezen locaties maar ook kerken, ziekenhuizen of andere plaatsen waar mensen zich verzamelen.)
  • Het invoeren van de papieren registratie in het I-RIS systeem. Zo kunnen mensen gematcht worden met het GBA of andere lijsten die met de ramp te maken hebben,(bijv. vluchtlijsten of buslijsten) en met de familie of bekenden die hen zoeken.
  • Het belteam. Dit bestaat uit twee soorten telefoonacties. Bellen en gebeld worden. Dit vind plaats in een centraal belcentrum, die in heel Nederland kan zitten.

Ook in Groningen is een team opgeleid die zich inzet voor verwanteninformatie.
Ook altijd al iets aan vrijwilligerswerk willen doen maar wil je niet wekelijks ergens aan verplicht zijn...? Kun je onder spanning werken, goed met een pc en Word omgaan, heb je een duidelijke telefoonstem èn heb je interesse om ook Bevolkingszorg vrijwilliger te worden, mail naar groningen@redcross.nl
 
Het team dat zich bezighoudt met verwanteninformatie in Groningen oefent regelmatig onder leiding van een deskundige. Ook doen ze mee aan oefeningen met de gemeenten. Zo proberen we ervoor te zorgen dat we allemaal dezelfde taal spreken en alles bij een ramp vlekkeloos verloopt. Via de website 
www.verwanteninformatie.nl vindt u uitgebreide informatie over Bevolkingszorg.