Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Dit doen we Hulp bij rampen

Hulp bij rampen

​De ambitie van het Rode Kruis is om dé humanitaire noodhulporganisatie in Nederland te zijn. In Nederland heeft het Rode Kruis een aantal kerntaken in de noodhulpverlening waarmee we de professionele hulpverleningsdiensten ondersteunen. noodhulpteam (6).jpg

Artikel delen?

Noodhulpteam

 

De Noodhulpteams verlenen hulp aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten. Bijna duizend vrijwilligers zijn de afgelopen maanden opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol van het Rode Kruis voor te bereiden. De Noodhulpteams waar de nieuwe vrijwilligers deel van uitmaken, ontfermen zich bij rampen of calamiteiten over de lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen.

 noodhulpteam.jpg

 

Logistiek

Het Rode Kruis Kruis kan geheel zelfvoorzienend optreden.Onze logistieke dienst zorgt voor alle benodigde middelen: van rolstoel tot tent en van volledig eigen verzorde cagtering tot bevoorrading tot de posten met mensen en middelen.
Het Rode Kruis beschikt hiertoe over modern en goed onderhouden professioneel materiaal zoals AED's EHBO-tassen, middelen om een eerste hulppost in te richten en diverse vervoersmiddelen.

 

Ik ben veilig

www.ikbenveilig.nl​ is er voor mensen die betrokken zijn geraakt bij een ramp of noodsituatie en hun naasten willen laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Chaos en ontreddering na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009) of de schietpartij in Alphen aan de Rijn (2011), maar ook de kettingbotsing op de A58 in Zeeland (2014) en het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen (2014). Stuk voor stuk incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren. Op zulke momenten wil je familie en/of vrienden laten weten dat jij het goed maakt. Of wil je juist weten of familie of vrienden getroffen zijn.

Wie in een noodsituatie terechtkomt of bij een ramp betrokken raakt, kan zich registreren op www.ikbenveilig.nl en familie en vrienden laten weten dat hij of zij veilig is. Iedereen kan bij een ramp via Ikbenveilig.nl een bericht achterlaten. Handig, want het mobiele telefoonverkeer kan plat gaan tijdens noodsituaties, maar mobiel internet of wifi zijn wel altijd beschikbaar. Wie op deze manier iets van zich laat horen, voorkomt een hoop ongerustheid bij familie of vrienden. Klik hier voor een filmpje​.

 

Ready2Help

Rampen komen altijd onverwacht. Waar, wanneer en hoe omvangrijk de ramp zal zijn, weet niemand. Maar als zich in Nederland een noodsituatie voordoet dan is ieders hulp van het allergrootste belang.Ready2Help inzet Drachten.jpg

Met Ready2Help vormt het Rode Kruis een netwerk van hulpbereide mensen. Iedereen kan zich aanmelden voor Ready2Help om te helpen bij een ramp als dat nodig is. Bij een noodsituatie in Nederland krijgen de Ready2Help-deelnemers een oproep per sms om te komen helpen. Vervolgens kan elke deelnemer zich aan- of afmelden voor de betreffende noodhulpactie. Door een netwerk van mensen met verschillende kennis en vaardigheden is Ready2Help in staat zo snel mogelijk de best mogelijke ondersteuning te bieden aan de getroffenen.​ Klik hier voor een filmpje.​​

 

Verbindingsdienst

De verbindingsdienst wordt zowel ingezet bij evenementen waarbij het Rode Kruis eerste hulp verleent, alsmede bij rampen en calamiteiten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de andere partners in de hulpverleningsketen. Bij het tot stand brengen van verbindingen wordt gebruik gemaakt van zogenoemde relaisstations. Vanuit een centraal punt worden de verbindingen gecoördineerd; vaak is dit vanuit een speciale Verbinding Commandowagen. Voor meer informatie over de Rode Kruis Verbindingsdienst Noord kunt u hun eigen website bezoeken: www.vbdnoord.nl

 

Artikel delen?