Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Wethouder roemt inzet ‘stille helden’ in Groningen
4 november 2015 |

Wethouder roemt inzet ‘stille helden’ in Groningen

Door Lourens Looijenga

'Het is fantastisch te zien wat hier gebeurt'. Wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen stak zijn bewondering voor het werk van al die vrijwilligers bij de WelkomWinkel in Groningen niet onder stoelen of banken. Hij mocht de winkel, die al ruim een week draait​​, officieel openen. 

Waar elders in het land de opvang van vluchtelingen leidt tot tumult, is het draagvlak in de stad Groningen volgens wethouder Van der Schaaf groot. Dat bleek volgens hem uit het feit dat zich direct bij de eerste informatiebijeenkomst ruim tweehonderd vrijwilligers hebben aangemeld. 'Er is een humanitaire crisis met grote maatschappelijke effecten.' Los van de onderstroom van schreeuwers heb je volgens de wethouder gelukkig ook mensen die los van iedere politieke discussie de handen uit de mouwen steken. 'Jullie zijn de echte helden in stilte'.

Ook districtsvoorzitter Fred Kremer, die alle genodigden welkom heette, sprak zijn waardering uit. Hij haalde de beide winkelmanagers nadrukkelijk naar voren en wenste iedereen heel veel succes. Hij vond het indrukwekkend om de blijdschap van vluchtelingen te zien. Compli​menten had hij ook voor Peter Liewes van Waarborg Vastgoed, die het uitgifte-pand aan de Sylviuslaan belangeloos voor drie maanden ter beschikking stelde. Kremer noemde dat dapper. 'Je stopt er geld in, dat heb je er voor over.'  Het is nog onduidelijk hoe lang het Rode Kruis het pand nodig heeft. Dat valt of staat volgens Kremer toch ook wel met het animo van vrijwilligers. 'Voorlopig zien we alleen maar enthousiasme.' Over een langere termijn dan drie maanden valt volgens Liewes overigens wel te praten. 

website.JPG

​Kinderen van de Boerhaaveschool boden de wethouder als openingshandeling toilettassen aan voor de vluchtelingen, met niet alleen toiletspullen maar ook 'kleine tekeningen voor de vluchtelingen', zo werd er nadrukkelijk bij verteld. En daarna op de foto met de beide winkelmanagers en de wethouder


website2.JPG