Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Sterk (s)Taaltje Zelfredzaamheid in Taalcoachproject District Groningen
7 december 2013 |

Sterk (s)Taaltje Zelfredzaamheid in Taalcoachproject District Groningen

Bestuurslid Pauline Krikke maakte tijdens de ledenraad de winnaar bekend. De winnende activiteit is: “Zelfredzaamheidsspeurtocht” van de studentendesk Leiden.
De Studentendesk Leiden heeft een enorme beker en een cheque t.w.v. €5.000 gewonnen, om te gebruiken bij de ontwikkeling van de activiteit. De andere twee genomineerden onder wie districtsbestuurslid Zelfredzaamheid Roelf van der Laan werden op het podium in het zonnetje gezet en ontvingen een aanmoedigingsbeker en een persoonlijk bedankje. Eind november heeft de vereniging via een poll een top-3 van genomineerden kunnen kiezen. Er is massaal gestemd op alle activiteiten en de drie genomineerden werden District Groningen met “Sterk (s)Taaltje zelfredzaamheid, Studentendeks Leiden met “Zelfredzaamheidsspeurtocht” en afdeling Schouwen-Zierikzee i.s.m. Duvelant met “Rode Kruis-buurtambassadeurs”.
District Groningen: Sterk (s)Taaltje Zelfredzaamheid:
Het bestaande Taalcoach-project in een nieuw jasje is het idee van district Groningen. Een coach en inburgeraars komen maximaal 6 tot 12 maanden bij elkaar waarbij de taalcoach de inburgeraar helpt de Nederlandse taal te leren. In een noodsituatie is het interpreteren van de informatie vaak van levensbelang. Het doel is de inburgeraar voor te bereiden zelfstandig te kunnen handelen na het waarnemen van risico’s of tijdens een noodsituatie. Dit doen zij door de te behandelen thema’s aan te sluiten op noodsituaties én door alle inburgeraars deel te laten nemen aan de workshop ‘Risico’s in en om het huis’. Een sterk (s)taaltje Zelfredzaamheid!
De overige twee genomineerde activiteiten waren:
Studentendesk Leiden : Zelfredzaamheidsspeurtocht:
Wat moet je doen als je kind een bloedneus heeft? Neus dichtknijpen en voorover buigen of toch juist achterover? Wat doe je als een vriendje een epileptische aanval krijgt? Vaak hebben kinderen hele creatieve ideeën als het aankomt op 1e hulp bij ongevallen. Maar zijn de ouders ook zo creatief? En doen we wel het juiste? Tijdens de speurtocht leren de kinderen (samen met een ouder) spelenderwijs, op een interactieve manier basis principes van EHBO. Denk bijvoorbeeld aan een vriendje rollen in een stabiele zijligging of leren een ‘hulplijn’, zoals een ouder of alarmnummer, in te schakelen. Zelfredzaamheid spelenderwijs!
Afdeling Schouwen-Zierikzee i.s.m. Duvelant : Rode Kruis-buurtambassadeurs:
In Zierikzee Poortambacht slaat men de handen ineen om de leefbaarheid van de wijk te vergroten door een buurtalliantie. Een gevarieerd netwerk van diverse organisaties (zoals scholen en ondernemers uit de buurt) en bewoners willen Rode Kruis-buurtambassadeurs benoemen. De Rode Kruis-buurtambassadeurs zijn dan het eerste aanspreekpunt in de wijk bij calamiteiten en gevallen van nood. Een mooi voorbeeld van een betere buurt begint bij de buurt zelf!