Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Rode Kruis voert zwaailicht en sirene bij noodsituatie
29 juni 2016 |

Rode Kruis voert zwaailicht en sirene bij noodsituatie

#Noodhulp - Noodhulpteams van het  Rode Kruis mogen met zwaailicht en sirene gaan rijden. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarvoor toestemming gegeven. Vijftig chauffeurs zijn opgeleid om met grotere snelheden en aangepaste verkeersregels te rijden.​​

Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden vijftig  extra chauffeurs opgeleid om met zwaailichten en sirenes te mogen rijden.
 

De noodhulpteams van het Rode Kruis komen in actie bij rampen met meer dan dertig slachtoffers. Zij ontfermen zich ter plaatse over de lichtgewonden, zodat de ambulancebroeders zich kunnen concentreren op hulp aan de mensen die zwaargewond zijn. In de gevallen  waarbij de inzet van de noodhulpteams zeer urgent is, kan de meldkamer nu oproepen tot het voeren van optische en geluidssignalen.

 

 

 

​Opleiding

Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden vijftig  extra chauffeurs opgeleid om met zwaailichten en sirenes te mogen rijden. Deze zomer ronden de laatsten hun opleiding af. De chauffeurs leren om te gaan met grotere snelheden en de aangepaste verkeersregels, maar ook wat de bijbehorende risico's zijn. Rode Kruis voertuigen mogen bijvoorbeeld, indien noodzakelijk, de toegestane snelheid overtreden, door rood rijden en gebruik maken van de vluchtstrook.  

De opleiding bestaat naast theorie, ook uit verschillende oefendagen op de openbare weg om verkeersinzicht op te doen en te ervaren hoe medeweggebruikers zich  kunnen gedragen als ze een spoedrit tegenkomen. Daarnaast oefenen de  aspirant-chauffeurs  training slip- en remtechnieken.

 

Bijscholen

Eenmaal gecertificeerd moeten chauffeurs jaarlijks theorie en praktijk bijscholen om de vaardigheden te behouden en veilig te blijven rijden. De opleiding wordt verzorgd door ACM Opleidingen, specialist op het gebied van rijvaardigheidsopleidingen voor professionele chauffeurs in voorrangsvoertuigen, huisartsenchauffeurs en taxibranche.

Niet iedereen mag zomaar met optische en geluidsignalen rijden in Nederland. Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties naast brandweer, politie en ambulance die daarvoor toestemming heeft.


Wil je ook teamlid worden van een Noodhulpteam? Meld je aan!

Artikel delen?