Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Rode Kruis opent Welkom Winkel in Stadskanaal
16 september 2015 |

Rode Kruis opent Welkom Winkel in Stadskanaal

Mensen kunnen spullen inbrengen voor vluchtelingen in het Asielzoekerscentrum

Op donderdag  17 september om 19 uur opent het Rode Kruis een Welkom Winkel in Stadskanaal aan de Brummelkant 2, te Groningen. Burgemeester Galama zal de openingshandeling verrichten. Bij de Welkom Winkel kan men spullen inleveren voor de vele vluchtelingen die in Ter Apel aankomen en na een lange reis een aantal dagen moeten wachten voor ze kunnen worden geregistreerd.  


(1 of 1).jpg 


In Ter Apel arriveren dagelijks honderden vluchtelingen. In de Welkom Winkel is vooral behoefte aan schone en gewassen winterkleding voor heren, goede schoenen, speelgoed (‘zo goed als nieuw’) fietsen (gebruiksklaar) en hygiënespullen zoals zeep, shampoo, tandpasta etc. Daarnaast is er behoefte aan paraplu’s en regenjassen. De vluchtelingen zijn niet gekleed op onze natte herfst en koude winter en lopen vaak nog op slippers en in korte broek. Mensen kunnen hun spullen inleveren van maandag t/m vrijdag van 13 tot 16 uur. Op donderdag is de Welkom Winkel open tot 20 uur.

 


Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) regelt bed, bad en brood voor de vluchtelingen. Het Nederlandse publiek wil heel graag helpen en geeft veel spullen, maar het COA kan het niet alleen bolwerken en heeft daarom het Rode Kruis gevraagd het aanbod en de uitgifte van spullen te coördineren. De vluchtelingen ontvangen bij inschrijving in het AZC een ticket waarop de samenstelling van het gezin staat en waarmee ze naar de Welkom Winkel kunnen. Voor schaarste artikelen zoals fietsen worden speciale vouchers uitgereikt. Deze worden ook op naam geregistreerd.Vluchtelingen komen aan zonder bezittingen en zijn na een heftige reis vaak getraumatiseerd. Hulp voor deze mensen is hard nodig. Daarom roept het Rode Kruis iedereen op om in actie te komen voor deze mensen in nood. De organisatie vindt het hartverwarmend dat het Nederlandse publiek meeleeft met vluchtelingen, maar benadrukt dat een financiële bijdrage vaak effectiever is dan het leveren van goederen. Ze roept daarom de Nederlanders ook op de vluchtelingen vooral financieel te ondersteunen op Giro 6868. Je kunt ook zelf een actie bedenken om geld of spullen in te zamelen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgebakken koekjes verkopen of op school nette winter kinderkleding inzamelen. Vrijwilligers zijn ook hard nodig. Op de site www.hulpvoorvluchtelingen.nl staan diverse vacatures gepubliceerd.

 

​Welkom Winkel Stadskanaal 


Brummelkant 2,
​Stadskanaal, Groningen

Openingstijden 
Maandag t/m vrijdag van 13 tot 16 uur. Donderdag 13 tot 20 uurBehoefte

  • Schone en gewassen winterkleding (voornamelijk heren)
  • Goede schoenen
  • Speelgoed (‘zo goed als nieuw’) 
  • fietsen (gebruiksklaar)
  • Hygiënespullen zoals zeep, shampoo, tandpasta
  • Paraplu’s
  • Regenjassen