Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Rode Kruis Groningen ondersteunt slachtoffers mensenhandel
10 september 2015 |

Rode Kruis Groningen ondersteunt slachtoffers mensenhandel

​GRONINGEN – District Groningen start met Ondersteuning Slachtoffer Mensenhandel (OSM). Dit is juridisch-praktische ondersteuning voor slachtoffers van mensenhandel.

Speciaal getrainde Rode Kruis-vrijwilligers leggen de procedures en documenten uit die zij van bijvoorbeeld advocaten krijgen, helpen met het verkrijgen van een paspoort, assisteren bij dossieropbouw en verwijzen door naar passende andere hulpverlening.

De neutrale, onpartijdige en onafhankelijke werkwijze van het Rode Kruis maakt dat slachtoffers van mensenhandel vertrouwen kunnen opbouwen.

Mensenhandel in Groningen

Mensenhandel is een ernstige schending van mensenrechten die ook in Groningen voorkomt. Bij mensenhandel is er sprake van dwang met het doel het slachtoffer uit te buiten.

Na aangifte van mensenhandel komt er veel op de slachtoffers af. Ze krijgen te maken met strafrechtelijk onderzoek en moeten proberen hun leven opnieuw op te bouwen.

Mensen van buiten Europa zijn hierbij extra kwetsbaar door het meestal ontbreken van een sociaal netwerk, onzekere verblijfstatus en taalproblemen

In Groningen zullen Rode Kruis-vrijwilligers buitenlandse slachtoffers 1 op 1 bijstaan tijdens de (verblijf)rechtelijke procedures die gekoppeld zijn aan hun situatie.​

Vrijwilligers

Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers voor de OSM. De voorkeur gaat daarbij uit naar mensen met hbo-/ wo-denkniveau in het laatste studiejaar (of afgestudeerd).

Belangstellenden kunnen reageren via mvandenberg@redcross.nl (Marieke van den Berg, projectleider OSM).

Meer informatie: 070-4455831 of 06-12681357.​

​​


osm_website_icrc sexual violence.jpg