Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Rode Kruis actief bij opvang evacuees Ten Boer
6 januari 2012 |

Rode Kruis actief bij opvang evacuees Ten Boer

Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn actief geweest bij de opvang van evacuees in de Groningse gemeente Ten Boer op vrijdag 6 januari.

Reden voor de evacuatie was een zeer acuut probleem met een dijkvak langs het Eemskanaal.

Deze dijk dreigde het te begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kon komen te staan. De waterstanden konden daarbij oplopen tot 1,5 meter. 
In totaal ging het om ongeveer 800 inwoners die hun huizen moesten verlaten. Ze zijn vrijdag 6 januari in de vroege ochtenduren door de politie uit bed gebeld en gesommeerd binnen een half uur hun woning te verlaten. De mensen werden verzocht naar familie of vrienden te gaan. Als dat niet mogelijk was, konden ze worden opgevangen in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer.
Zo'n 130 mensen maakten van deze mogelijkheid gebruik. 
Rode Kruis vrijwilligers zorgden in de sporthal voor de opvang en verzorging van deze evacuees. Ook hielpen ze mee met de inventarisatie van achtergebleven huisdieren en vee.  Het Rode Kruis had 200 veldbedden met dekens en kussens en stoelen neergezet.
In de loop van zaterdag mochten de mensen weer naar huis. Maar geen van de evacuees heeft de nacht doorgebracht in de sporthal. Zij vonden allen een slaapplaats bij familie, vrienden of hotelaccommodaties. Ook waren er omwonenden die spontaan slaapplaatsen aanboden, zodat niemand gedwongen was om in de sporthal te blijven slapen. 
 

Interesse in dit werk van het Rode Kruis?

Wilt u meer informatie over deze taak van het Rode Kruis of lijkt het u leuk om hieraan als vrijwilliger mee te werken, neemt u dan contact op met het districtskantoor in Groningen, tel. 050 575 1999 / 1998
of per e-mail groningen@redcross.nl