Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Hartsvriendinnen uit Enter met volle vrachtwagen naar Groningen
25 januari 2016 |

Hartsvriendinnen uit Enter met volle vrachtwagen naar Groningen

​​'Het geeft zoveel voldoening, het is zo gaaf!' Hilde Slagers uit het Overijsselse dorp Enter had er duidelijk naar uitgekeken: het moment waarop een vrachtwagen vol hulpgoederen uit Enter werd gelost bij de WelkomWinkel van het Rode Kruis in Groningen. Het was de afsluiting van een drie maanden durende unieke actie in het ruim 7000 zielen tellende dorp, geïnitieerd door Hilde en haar hartsvriendin en buurvrouw Stephani Rutenfrans. 

harts1.JPGDe beide vrouwen zagen de afgelopen zomer met toenemende zorg de beelden van al die op drift geraakte vluchtelingen. Stephani: 'Het is allemaal onzeker wat er in Nederland gebeurt met de vluchtelingen, maar stilzitten is geen optie.' Hilde wist ook gelijk dat ze iets wilde doen. Ze was eerst wel bang voor eventuele negatieve acties, maar ze trok toch de stoute schoenen aan, al had ze aanvankelijk helemaal geen idee hoe ze het moest aanpakken. Gelukkig wist het Rode Kruis dat wel. Er werd een leegstaand kantoor gevonden om kleding en andere spullen in te zamelen. Er kwam een eigen facebook-pagina en uiteraard een oproep in vooral de lokale media. Daarin wezen Hilde en Stephani op originele wijze naar de hulpvaardigheid van hun Twentse voorouders in de Tweede Wereldoorlog.

'Gerrat, doar komt 'r wier wat an loop'n. Wie könt 'r nig meer gebroek'n want wie hebt alles vol zitt'n." "Ach Dieka, ie könt dee leu toch nich  loop'n loatn"!' Laten wij samen, net als mijn oma en opa, deze mensen voorthelpen. Wij zijn van mening dat geen man en geen vrouw voor de lol vijfhonderd kilometer of meer gaat lopen met een kind in de draagzak en een kind aan de hand. Daarom willen wij de professionele hulpverleners van het Rode Kruis, vanuit Enter en omgeving een handje helpen. Hierbij vragen wij vriendelijk om uw steun.'

Ontiegelijk veel reacties

Niet alleen werd gevraagd om goederen, maar ook om hulp van vrijwilligers. 'Eigenlijk weet je niet goed wat je kunt verwachten', zegt Hilde, 'maar de respons overtrof alle verwachtingen. We kregen ontiegelijk veel reacties.' Er meldden zich zoveel vrijwilligers uit Enter en omstreken aan, dat het mogelijk werd iedere zaterdagochtend een eigen inzamelpunt met steeds wisselende vrouwen te 'bemannen' en daar ook spullen te sorteren. Alleen gewassen en hele spullen waren welkom. Het kostte de vrijwilligers moeite om de zakken vol met kleding een plek te geven, het was flink stapelen. Volgens Hilde is ook dankbaar gebruik gemaakt van het eigen netwerk aan familieleden, vrienden en bekenden. 'Iedereen heeft geholpen'.

harts2.JPG

Supergevoel

Na drie maanden werd de inzameling gestopt en werd alles klaar gemaakt voor verzending. Transporteur Nijhof-Wassink stelde een truck ter beschikking en gingen acht grote pallets met keurig verpakte kleding op advies van het Rode Kruis naar Groningen. De beide dames reisden uiteraard mee met de volle vrachtauto. Hilde: 'Je kijkt zo uit naar dit moment, het is echt een supergevoel dat we hier nu zijn, het is op het goede adres aangekomen.'

harts3.JPG

Winkelmanager Erna Emanuels nam namens het Rode Kruis de vele bomvolle bananendozen dankbaar in ontvangst. Mogelijk gaat volgens haar een deel van de winterkleding uit Enter eind deze maand met een speciaal transport naar de bijna 6500 vluchtelingen in de kampen van Calais en Duinkerke, waar de ijskoude en natte levensomstandigheden erg penibel zijn. De maatschappelijk zeer betrokken Hilde Slagers heeft alweer een nieuw goed doel opgepakt. In Enter komt op haar initiatief een verkooppunt voor Kika-beren, omdat er nog zoveel onderzoek nodig is naar allerlei soorten van kinderkanker…..