Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Grote calamiteitenoefening Rode Kruis Noord Nederland
13 maart 2013 |

Grote calamiteitenoefening Rode Kruis Noord Nederland

Een grote groep Rode Kruis-vrijwilligers uit Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland heeft  zaterdag 9 maart op het Ronostrand bij het Drentse dorpje Een geoefend hoe ze moeten handelen bij een calamiteit. Er werd een situatie nagebootst waarbij het dorp Langelo ontruimd moest worden, omdat bij het boren naar aardgas schadelijke stoffen waren vrijgekomen. De geëvacueerde bewoners werden opgevangen door Rode Kruisers in een ‘opvangcentrum’. De mensen moesten geregistreerd worden, in sommige gevallen gekalmeerd en voorzien van informatie . Ze moesten bezig gehouden worden, te eten en te drinken krijgen en de familieleden moesten geïnformeerd worden. Een hele klus, waar in totaal een paar honderd mensen aan te pas kwamen.
 
Gekeken werd of de hulp goed gestructureerd verliep en of iedere vrijwilliger zijn taak goed uitoefende. Vrijwilligers uit Flevoland waren specifiek belast met het observeren hiervan.
De sfeer was uitstekend en zoals bij een oefening kan worden verwacht, leverde de oefening een aantal verbeterpunten op. Deze punten worden weer behandeld tijdens de bijscholing van de vrijwilligers.
Het was de eerste keer dat de vier veiligheidsregio’s Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland gezamenlijk oefenden. De ervaringen waren positief en zo’n gezamenlijke oefening is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.
 
Het Rode Kruis ondersteunt gemeenten en veiligheidsregio’s in geval van noodsituaties. Zo levert het Rode Kruis vrijwilligers om groepen mensen op te vangen en te registreren, voorziet het Rode Kruis opvanglocaties van materialen zoals bedden en stoelen, en zorgt de verbindingsdienst voor communicatieapparatuur waarmee men onderling contact kan houden. Om goed voorbereid te zijn op mogelijke calamiteiten, krijgen de vrijwilligers een gedegen opleiding en wordt er regelmatig geoefend.