Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Geen woorden maar daden; ChristenUnie mobiliseert scholen
10 november 2015 |

Geen woorden maar daden; ChristenUnie mobiliseert scholen

​Een bomvolle bestelbus met splinternieuwe kleding arriveert dinsdag 10 november bij de uitgifte winkel in Groningen. Uit de bus komen zo'n 45 dozen en zakken met o.a. sokken, badslippers en ondergoed. Het is het resultaat van een inzameling door achttien christelijke scholen in de drie noordelijke provincies. En uiteraard zijn scholieren er zelf bij om de goederen en ook een cheque te overhandigen, want er is ook nog eens geld ingezameld voor de vluchtelingen.

1.PNG

​De grote hoeveelheid nieuwe kleding vult al snel een deel van de winkel. En het duurt maar even of de eerste vluchtelingen gaan met de eerste slippers naar buiten. Dat gebeurt achter de rug van speechende Stieneke van der Graaf, de voorzitter van de Groningse Statenfractie van de ChristenUnie. Ze zegt in het hart geraakt te zijn door het leed van de vluchtelingen. 'In de fractie leefde het verlangen om iets concreets te doen voor de vluchtelingen, maar dat niet alleen.' De politieke partij heeft nauwe connecties met drie overkoepelende christelijke onderwijsorganisaties: Gomarus College, scholengroepen NoorderBasis en VGPONN. Stieneke van der Graaf noemt het 'een natuurlijke warme band'

2.PNG

Duizenden scholieren

Achttien aangesloten scholen waren bereid om met steun van de ChristenUnie kleding in te zamelen, vier kozen voor het inzamelen van geld. Statenlid Van der Graaf: 'Het is geweldig dat zoveel kinderen en scholieren mee wilden helpen om iets te doen voor vluchtelingen.' Ze zegt zich persoonlijk nauw betrokken te voelen bij de doelgroep, zo staat ze vluchtelingen bij in procedures. Ze keek in Ter Apel rond om te achterhalen waar behoefte aan is. En dat leidt er toe dat dinsdag verhuisbedrijf Jan de Jong Top Movers uit Zuidhorn geheel belangeloos met een volle bestelbus naar de WelkomWinkel in de stad rijdt. En zonder de hulp van duizenden scholieren, hun ouders was dat volgens de ChristenUnie niet mogelijk geweest.


3.PNG

In de WelkomWinkel wordt in het bijzijn van de kinderen een cheque ter waarde van 1283,55 euro aangeboden aan een blije Kees Wiegers, districtsbestuurder Noodhulp van het Rode Kruis Groningen. Hij prijst de actiebereidheid van de scholen. 'Er is hoop voor de toekomst, hartelijke dank.'

4.PNG

Stieneke van der Graaf zet zich ook als politicus 'met een warm hart, maar een koel hoofd' in voor de belangen voor 'deze meest kwetsbare mensen die huis en haard verlaten'. Hen moet je volgens haar 'veilig en menswaardig' opvangen. Zo strijdt ze deze week in een vervolgoverleg verder voor het behoud van de busdienst van het station in Emmen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, die formeel op 13 december uit de dienstregeling van het OV-bureau van Drenthe en Groningen dreigt te worden geschrapt. Ze heeft voor het belang van die 'dienst 273' voor grote groepen vluchtelingen aandacht gevraagd, samen met haar partijgenoten in Drenthe. De ChristenUnie kreeg het al voor elkaar dat er nu extra bussen rijden. Verder kreeg de Groningse Statenfractie een ton op tafel voor dagbesteding van vluchtelingen. Organisaties die zich hiervoor inzetten krijgen steun van provincie.

In Groningen heeft de noodopvang over initiatieven vanuit de bevolking niet te klagen. Er wordt bijvoorbeeld volop met vluchtelingen gesport. Locatiemanager Esmeralda van Boon spreekt over een enorm aanbod en heeft het daar best druk mee. Maar haar hoor je daarover niet klagen. Het loopt volgens haar lekker in Groningen. Het is voor mensen met plannen voor dagbestedingen ook plezierig dat van een snelle doorstroming in Groningen geen sprake meer is. Het oorspronkelijke idee om de 400 vluchtelingen na een paar weken te laten doorstromen naar andere opvanglocaties is door het COA los gelaten. De huidige groep vluchtelingen zit er zeker enkele maanden. En dat heeft voordelen. Het geeft bij alle mensen die het moeten organiseren en bovenal de vluchtelin​gen rust.

 
5.PNG