Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Expositie brengt kinderen in contact met leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden
4 maart 2016 |

Expositie brengt kinderen in contact met leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden

Kinderen kunnen in het Jeugdjournaal zien hoe leeftijdsgenootjes in een door oorlog verscheurd Syrië leven, maar als die oorlogskinderen hun verhaal zelf vertellen, maakt het veel meer indruk. Kind onder Vuur. Zo heet de reizende expositie die zal openen op 2 mei in de openbare Bibliotheek Groningen, gelegen aan de Oude Boteringestraat 18. Het doel van de tentoonstelling is om kinderen bewust te maken van het leven van leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden. 

kindondervuur.jpg

Kinderen vertellen hun verhaal
In de tentoonstelling luisteren en kijken kinderen naar verhalen  van leeftijdsgenootjes uit Syrië, Colombia, de Palestijnse gebieden en Oeganda, die opgroeien in heftige omstandigheden. In het verlengde van die verhalen gaan de leerlingen aan de slag met interactieve opdrachten. Hoe eng is het om 's nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? Eén beweging naar links of rechts kan al te veel zijn. Bij het uitvoeren van een opdracht met een bibberspiraal ervaren kinderen zelf hoe moeilijk dat is.

Wat gaan je leerlingen doen?
In een introductiefilmpje maken ze kennis met Farah, Vian, Angie en Otim. Daarna gaan ze op onderzoek in groepen om zich te verdiepen in de vier verschillende situaties van de kinderen, die op spannende wijze in beeld zijn gebracht. Hoe is het om op de vlucht zijn, om na de oorlog verder te gaan met je leven, te spelen tussen landmijnen of dagelijks te leven met oorlog en vrede.

De rol van het Rode Kruis in oorlogsgebieden
Naast de ervaring die de kinderen opdoen, legt het Rode Kruis uit wat de organisatie doet om kinderen en hun familieleden in oorlogsgebieden te helpen en te beschermen. Rode Kruis-medewerkers over de hele wereld proberen continu strijdende partijen te herinneren aan de regels van oorlogsvoering, vast gelegd in het humanitair oorlogsrecht. Zodat zo veel mogelijk menselijk leed bespaard blijft.

Wanneer in Groningen?
De tentoonstelling Kind onder Vuur zal van 2 mei tot 26​ mei staan in de openbare Bibliotheek Groningen, gelegen aan de Oude Boteringestraat 18. De openingstijden van de tentoonstelling zijn:  Ma: 13.00-18.00 uur;
Di/woe/vrij: 10.00-18.00 uur;
Do: 10.00-20.00 uur;
 Za: 11.00-16.00 uur.


De tentoonstelling kan ook bezocht worden door bovenste klassen van de basisschool. Aanmelden van klassen kan via het mailadres: kimberlystrating@rodekruis.nl , bij deze aanmelding graag gegevens van de school, hoeveel kinderen en wanneer de klas langskomt vermelden.

Artikel delen?