Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Eerste vluchtelingen in Kolham
11 november 2015 |

Eerste vluchtelingen in Kolham

​De eerste bewoners van de noodopvang in Kolham zijn op woensdag 11 november in de ochtend aangekomen. De noodopvang in een leegstaande hal aan de Albert Einsteinlaan 3 biedt plaats aan maximaal 400 personen.

De vluchtelingen verblijven enkele dagen tot enkele weken op de opvanglocatie in Kolham. Daarna worden zij elders opgevangen in een AZC. De opvang is vooralsnog voor één jaar. Gedurende het jaar wordt er gekeken hoe de opvang verloopt, wat de ervaringen van u als ondernemers en omwonenden zijn en wat er zo nodig aangepast of verbeterd kan worden. De dagelijkse leiding in de noodopvang en de begeleiding van de vluchtelingen is in handen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

 

kolham.JPG
Het gebouw is opgedeeld in compartimenten, zijn er bedden geplaatst en sanitairunits neergezet (foto Jacqueline Nauta RTV Noord).

 

Klankbordgroep Noodopvang
Er is een klankbordgroep Noodopvang opgericht. Deze klankbordgroep bespreekt de dagelijkse gang van zaken rondom de noodopvang en zoekt naar oplossingen als iets niet naar wens verloopt. U kunt zich nog aanmelden voor de klankbordgroep via het e-mailadres noodopvang@slochteren.nl.

Aanbod hulp
De gemeente heeft aanbiedingen voor hulp ontvangen en heeft ze doorgegeven aan het COA. Zij nemen contact op wanneer men hulp nodig heeft. Manager Henk Wolthof van het COA noemt de eerste aanbiedingen hartverwarmend: 'Of het nu gaat om muziek- of sportactiviteiten, Nederlandse taallessen of kennismaking met Nederland - veel mensen en verenigingen willen iets doen. We zijn daar heel blij mee.' Wilt u ook helpen? Via het e-mailadres kolham@coa.nl kunt u zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. Dit is ook het mailadres voor contacten met omwonenden. U kunt ook kijken op www.hulpvoorvluchtelingen.nl. Dit is het initiatief van het Rode Kruis. Op deze website staat onder andere aangegeven wat u zoal kunt doen. Als u nog vragen voor de gemeente heeft dan kunt u deze stellen via noodopvang@slochteren.nl.

De provincie Groningen telt op dit moment tien locaties waar vluchtelingen opgevangen (gaan) worden: Groningen, Delfzijl, Onnen, Blauwestad, Oude Pekela, Kolham, Bellingwolde, Musselkanaal, Stadskanaal en Ter Apel.