Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Groningen Actueel Nieuws Avond in Koninklijk Theater Carré groot succes
13 september 2011 |

Avond in Koninklijk Theater Carré groot succes

Maandagavond hebben we een prachtige avond gehad in het Koninklijk Theater Carré, waar onze vrijwilligers in het zonnetje werden gezet en we het Rode Kruis Prinses Margrietfonds hebben gepresenteerd aan de prinses.
 
Foto's als decor
In een bijna vol Carré werd de avond gepresenteerd door Ivo Niehe, die werd bijgestaan door onze ambassadeurs Eric Corton, Irene Moors en Floortje Dessing. Aan het begin van de avond was het decor helemaal leeg, maar in de loop van de avond werden er prachtige foto's opgehangen die tezamen het decor vormden voor de avond. Elke ambassadeur presenteerde een foto en liet iemand aan het woord voor wie de foto een bijzondere betekenis had. Zo was er een vrijwilligster die zich al een aantal decennia inzet voor onze organisatie, die een foto liet zien van de watersnoodramp. Een huis dat grotendeels onder water stond en waar zij - zo vertelde zij aan Eric Corton - vier dagen op de bovenverdieping vastzat alvorens ze op een zelfgebouwd vlot een veiliger heenkomen zocht met haar familie. Cees Breederveld liet een foto zien van een prachtige hoge bamboebrug in Bangladesh waar de prinses overheen liep tijdens haar bezoek aan Bangladesh afgelopen juni. De brug zorgt ervoor dat zelfs als de rivier volledig buiten haar oevers treedt, de inwoners van het dorp naar de overkant van de rivier kunnen en zo gewoon hun werk kunnen blijven doen. Een knap staaltje rampenrisicovermindering, en dat was precies datgene waar de hele avond om draaide: middels voorbeelden laten zien wat we willen gaan doen met het Prinses Margrietfonds. Mensen meer zelfredzaam maken, evacuatieplannen maken, zorgen voor betere en tijdige alarmering et cetera.
 
Rampenrisicovermindering
De hele avond door werden er beelden getoond van projecten rondom rampenrisicovermindering die door het Rode Kruis zijn gelanceerd. Zo ook de projecten in Bangladesh, waar de prinses en haar zoon Pieter-Christiaan in juni een bezoek aan brachten. Het was bijzonder om te zien hoe de prinses daar werd onthaald door mensen die dankzij het Rode Kruis op een heel andere manier hebben leren omgaan met de jaarlijks terugkerende overstromingen en rampen die hen treffen. Mensen die, ondanks het feit dat ze elk jaar hun huis onder water zien lopen, weer een toekomst zien door de projecten die dankzij het Prinses Margrietfonds gerealiseerd zullen worden.
Naast de serieuze noot van de avond was er ook veel vertier. Introdans trapte af met een prachtig ballet, gevolgd met een heerlijk liedje door Wouter Hamel. Na de pauze bracht Hans Liberg de sfeer er goed in door als een razende op zijn piano te spelen en het publiek en masse te laten meezingen met alom bekende liedjes, en de avond werd afgerond door niemand minder dan René Froger. De prinses zien swingen in haar loge, met haar man naast zich en haar zoons achter zich, was een beeld om niet snel te vergeten. Daarbij opgeteld dat het startkapitaal voor het Prinses Margrietfonds maar liefst € 1.095.000,- bedraagt, symbolisch door Cees aan de prinses overhandigd in de vorm van een grote cheque, maakte deze avond tot een daverend succes.
 
Wilt u meer weten over het fonds? Klik dan door naar www.prinsesmargrietfonds.nl. Hier kunt u ook de foto's bekijken die deze avond zijn gemaakt.