Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Rode Kruis lanceert burgerhulpnetwerk Ready2Help - 2014

Rode Kruis lanceert burgerhulpnetwerk Ready2Help - 2014

Op zaterdag 1 november 2014 lanceert het Rode Kruis Ready2Help. De noodhulporganisatie bereidt zich met dit nieuwe burgerhulpnetwerk voor op de grootste rampenoefening in haar geschiedenis.

Het Rode Kruis wil haar netwerk van opgeleide en getrainde noodhulpvrijwilligers versterken met behulpzame burgers. De noodhulporganisatie is van plan deze nieuwe helpers op te roepen bij grote rampen en calamiteiten, als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten.

Rode Kruis Ready2Help.jpg ​

Het Rode Kruis zoekt voor Ready2Help geen eerstehulpverleners, maar burgers die in actie willen komen bij een noodsituatie. Met praktische hulp als zandzakken vullen, opvang en vervoer van mensen of tolken in een vreemde taal bijvoorbeeld. Wie zich aanmeldt voor Ready2Help krijgt op het moment van een noodsituatie een oproep per sms met de vraag of hij op dat moment inzetbaar is.

Rampenoefening in februari 2015

Om het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help te testen gaat het Nederlandse Rode Kruis de grootste online rampenoefening in haar geschiedenis organiseren. Doel van de oefening is te zien of het oproepsysteem via Ready2Help werkt en op welke manier mensen gehoor geven aan de oproep.

Online en op locatie

De rampenoefening vindt gedeeltelijk online plaats: de Ready2Help-ers zullen via sociale media moeten aangeven dat zij de oproep hebben ontvangen en dit met een virtuele actie bevestigen. Voor het praktische deel van de rampenoefening krijgt een aantal mensen de vraag om zich zo snel mogelijk te melden op een Rode Kruis-locatie ergens in het land. De oefening van het Rode Kruis, met duizenden beoogde deelnemers, staat gepland voor februari 2015.

Naar Oostenrijks voorbeeld

Ready2Help is opgericht naar een voorbeeld van het Oostenrijkse Rode Kruis, dat met Team Österreich meer dan 35.000 extra mensen kan oproepen om te helpen bij een ramp of calamiteit. Helpers van Team Österreich zijn sinds 2006 succesvol ingezet bij onder meer grote ongelukken, overstromingen en zoekacties naar vermiste personen.

Burgers die willen helpen bij grote rampen of calamiteiten kunnen zich aanmelden op https://ready2help.rodekruis.nl