Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Rode Kruis checkt veiligheid in en om het huis - 2014

Rode Kruis checkt veiligheid in en om het huis - 2014

Op zaterdag 25 oktober 2014 lanceert het Rode Kruis het nieuwe project 'Veiligheid in en om het huis'. Een Rode Kruis-team van getrainde vrijwilligers trekt zaterdag door de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid om de woningen van een aantal burgemeesters alvast aan een veiligheidscheck te onderwerpen.

Extreme hitte, een overstroming, uitval van elektriciteit, een opkrullend vloerkleed of simpelweg een losliggende kabel: elke burger kan in een noodsituatie terechtkomen. Het Rode Kruis wil met het project Veiligheid in en om het huis de zelfredzaamheid van alle burgers vergroten en mensen beter voorbereiden op kleine en grote rampen in de eigen woonsituatie.

De burgemeesters van de gemeente Lingewaal en Neerrijnen, gemeente Geldermalsen en gemeente Heumen  krijgen aanstaande zaterdag een veiligheidscheck van hun woning aangeboden, maar ook een mini EHBO-cursus voor henzelf en hun huisgenoten. "Wij hebben deze burgemeesters gevraagd om mee te doen", aldus projectleider Lisette van der Lugt bij het Rode Kruis-district Gelderland-Zuid. "Als burgemeesters zijn zij portefeuillehouder veiligheid, en natuurlijk eerste burger. Als we hen kunnen overtuigen van het belang van een veiligheidscheck, verwachten we dat hun burgers zullen volgen."

De veiligheidscheck

De veiligheidscheck van het Rode Kruis kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Nederlandse veiligheidsregio's. Hoe gaat de veiligheidscheck in z'n werk?Een getrainde Rode Kruis-vrijwilliger voert de veiligheidscheck uit tijdens een huisbezoek en geeft ter plekke tips om het huis veiliger in te richten. De checklist omvat zo'n veertig vragen over algemene veiligheid, gezondheid, brandveiligheid en inbraakveiligheid. Zijn er bijvoorbeeld struikelobjecten, zoals drempels en losse kabels in de woning aanwezig? Hangen er koolmonoxidemelders in huis? Is er een EHBO-koffer aanwezig? Zijn de contactgegevens van familie of vrienden bij de hand?

Voorbereiding op een noodsituatie

De veiligheidscheck levert zodoende een lijst met aandachtpunten en verbeteringen in en om de woning. Bij onveilige situaties verwijst de Rode Kruis-vrijwilliger de mensen door naar de instanties die de veiligheid kunnen verbeteren. "We willen zoveel mogelijk mensen bewustmaken van de risico's die er zijn in hun woning", aldus Guus Krähe, voorzitter Rode Kruis-afdeling Bommelerwaard. "We willen hen voorbereiden op een noodsituatie, en vaardigheden aanleren om een noodsituatie beter te doorstaan. Zodat burgers niet alleen beter in staat zijn zichzelf te redden,  maar ook de kwetsbaren in hun omgeving een helpende hand kunnen bieden."

Ook een veiligheidscheck laten uitvoeren?

Mensen uit de regio Gelderland-Zuid kunnen zich aanmelden voor de veiligheidscheck bij Lisette van der Lugt via lvanderlugt@rodekruis.nl. Een Rode Kruis-vrijwilliger neemt daarna contact op voor een afspraak voor een huisbezoek. Deze lancering van de veiligheidscheck geldt alleen voor Gelderland-Zuid.  In enkele districten loopt het project al.

Vrijwilliger worden?

Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag en veiligheidschecks gaan uitvoeren bij de mensen thuis? Maak dan je ambitie kenbaar. Dat kan eveneens bij Lisette van der Lugt via lvanderlugt@rodekruis.nl