Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Update campagne 'Teken tegen Kernwapens' - 2014
10 oktober 2014 |

Update campagne 'Teken tegen Kernwapens' - 2014

​Het Rode Kruis ondersteunt de campagne tegen kernwapens van PAX (voorheen Pax Christi) die op 18 september startte. Het doel van de campagne: 40.000 handtekeningen verzamelen om een verbod op kernwapens in Nederland op de agenda te zetten van de Tweede Kamer. Wat hebben we tot nu toe gedaan en hoe kun jij helpen?
campagne ttk.jpg
Waarom een verbod?
Wereldwijd zijn er 17.000 kernwapens en diverse landen zijn bezig hun kernwapen arsenaal te moderniseren. Het Rode Kruis vindt de humanitaire gevolgen van gebruik van kernwapens onacceptabel en zet zich al sinds Hiroshima in voor een verbod. De inzet van kernwapens is niet te verenigen met het humanitair oorlogsrecht (HOR). Bovendien is adequate hulpverlening na een kernexplosie vrijwel onmogelijk. In 115 landen zijn kernwapens al verboden, maar in Nederland nog niet. Met deze campagne willen we dat veranderen. 

Wat hebben we al gedaan?

  • Rode Kruisers deden begin september mee aan een workshop van Loesje om slogans te verzinnen voor de campagne. Loesje-posters met de creatiefste vondsten kun je in diverse steden tegenkomen.
  • Directeur van het Rode Kruis Gijs de Vries deed op 18 september op het Verenigingskantoor de aftrap van de campagne.
  • Het Rode Kruis was aanwezig bij de Nacht van de Vrede op 24 september in de Balie in Amsterdam. Pleitbezorger Boukje Pieters gaf een interactief college over Kernwapens en het humanitair oorlogsrecht. Tijdens deze avond vertelden vrijwillige voorlichters van het Amsterdamse netwerk Humanitair Oorlogsrecht op de informatiemarkt over het Rode Kruis.
  • Tijdens de introductiecursus HOR op 4 en 5 oktober volgden 40 nieuwe HOR-vrijwilligers een workshop om de campagne goed onderbouwd te promoten tijdens hun voorlichtingen.
  • Op 29 september hadden 5.000 personen de online petitie getekend. Er zijn ook papieren handtekeningen opgehaald die nog niet geteld zijn. Een mooie start, maar nog niet genoeg!

Wat gaan we nog meer doen?

  • In 2015 organiseert het Rode Kruis samen met CoolPolitics en Lokaal Mondiaal voor een selecte groep van 15 jongeren een Masterclass over de humanitaire gevolgen van kernwapens. Belangstellenden kunnen meer informatie opvragen via  jongeren@redcross.nl.
  • Alle afdelingen van het Rode Kruis ontvangen daarom binnenkort een informatiepakketje met uitleg over de campagne en voorbeeld campagnemateriaal dat besteld kan worden. 

Wat kun jij doen?
PAX kan de steun van het Rode Kruis goed gebruiken om de 40.000 handtekeningen op te halen. Help ook mee!