Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Topartiesten op de bres voor kinderen in vergeten brandhaarden - 2014
9 oktober 2014 |

Topartiesten op de bres voor kinderen in vergeten brandhaarden - 2014

​​Vergeten liedjes.png

Voor een speciale actie van het Rode Kruis hebben 18 topartiesten van voornamelijk Nederlandse bodem een liedje gedoneerd. Daarmee wordt geld ingezameld voor hulpverlening voor kinderen in brandhaarden waar weinig aandacht voor is. Bands en artiesten als BLØF, Racoon en Ilse DeLange & JB Meijers droegen een liedje aan dat nooit eerder een album haalde, of om andere redenen nog niet de aandacht kreeg die het in hun ogen verdiende. De liedjes zijn gebundeld in het album 'Vergeten Liedjes voor Vergeten Kinderen', dat vanaf vandaag voor het publiek te downloaden is. 

Gijs de Vries, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis: "Met dit album willen we aandacht vragen voor die miljoenen mensen die op dit moment heel hard hulp nodig hebben, in conflictgebieden waar je relatief weinig over hoort of bij stil staat. De allerkleinsten, de kinderen, zijn daarin het meest kwetsbaar. Je zou hen de vergeten slachtoffers kunnen noemen. Het Rode Kruis helpt maar er is nog heel veel meer hulp nodig en daar zijn helaas onvoldoende middelen voor. Ik hoop dan ook dat Nederland het album massaal gaat downloaden!"

Hulpverlening
De opbrengst van de albumverkoop gaat onder meer naar hulp in Zuid-Soedan, Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In deze brandhaarden zijn miljoenen mensen afhankelijk van hulp, waarbij met name kinderen hard worden getroffen. Zij dreigen in sommige gebieden, waaronder Zuid-Soedan, te sterven door een gebrek aan voedsel. Kinderen in dit soort situaties zijn extra kwetsbaar doordat ze vaak langere tijd, letterlijk, geen toegang hebben tot genoeg eten. Ze moeten plotseling vluchten voor geweld of hun ouders kunnen door de onveiligheid niet naar hun akkers of naar de markt om eten, zaden of landbouwmaterialen te kopen. Ze kunnen niet zaaien, niet oogsten, of hun oogst en vee worden geplunderd door gewapende groepen.
Het Rode Kruis biedt hulp door het uitdelen van voedsel en verlenen van acute medische zorg, maar biedt ook steun door het uitdelen van  zaaigoed en gereedschap zodat families met kinderen in hun eigen bestaan en daarmee voedsel kunnen voorzien.
 
Artiesten
Eric Corton, radiomaker, DJ en muzikant, maar ook ambassadeur van het Rode Kruis en met zijn online mediaplatform Cortonville de drijvende kracht achter dit initiatief: "Wat er op dit moment in deze landen gebeurt gaat me enorm aan het hart. Daarom vind ik het fantastisch dat we zoveel mooie en goeie artiesten hebben gevonden die met hun muziek een bijdrage willen leveren aan de hulpverlening van het Rode Kruis."
Aan het album werkten de volgende artiesten mee: Niels Geusebroek, Kovacs, Ilse DeLange & JB Meijers, The Scene,  Milow,  Racoon, Greg Holden, De Staat,  Jett Rebel, Tessa Rose Jackson, White Lies, Marike Jager, a balladeer, Go Back To The Zoo, BLØF, Triggerfinger, Janne Schra en Fink.
Het album kan voor €8,00 worden gedownload via www.rodekruis.nl of iTunes; Wie een losse donatie wil doen kan dat doen via giro 6868.