Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Sarah hielp mee bij de opvang van vluchtelingen in het Erasmus - 2015
10 oktober 2015 |

Sarah hielp mee bij de opvang van vluchtelingen in het Erasmus - 2015

​Sarah Izat is kersverse vrijwilliger bij het Rode Kruis. ​Ze besloot er meteen vol in te duiken door op 28 september een bezoek te brengen aan de vluchtelingenopvang in de sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zelf ook ooit vluchteling geweest, kon zij zich goed voorstellen hoe de mensen in de hal zich voelden.

​"Voorbereid op wat mij te wachten stond, reed ik op vrijdag 18 september richting de sporthal van de Erasmus Universiteit. Ik wist wat en wie ik zou aantreffen en misschien kon ik zelfs wel inschatten in welke omstandigheid. Ik ben er namelijk zelf één: een vluchteling. Intussen ben ik ruim zestien jaar woonachtig in Nederland. Ik werk voor de overheid, studeer Nederlands recht en doe vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Over het laatste, wat ik sinds kort met veel plezier doe, vertel ik je graag meer. 

Van donderdag 17 september tot donderdag 24 september was de sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam toevluchtsoord voor ruim 200 vluchtelingen. De meesten waren jongeren van Syrisch afkomst, maar ook veel Yezidi Koerden die noodgedwongen moesten vluchten voor de gruweldaden van IS. Verdriet, angst en frustratie tekenden de gezichten van  de mensen die ik om me heen zag. Toch merkte ik dat deze mensen vooral zoekend waren naar hulp in de vorm van geruststelling. Een  vriendelijke blik als blijk van erkenning bleek doorgaans voldoende. 

Kinderen met trauma's in hun ogen
Wat mij het meest is bijgebleven, zijn de onschuldige en lege blikken van de getraumatiseerde kinderen. Kinderen die te jong zijn te begrijpen wat er precies allemaal gebeurt, maar oud genoeg om in te zien dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Gelukkig werden ze liefdevol vermaakt door onder andere hulpverleners van het Rode Kruis. Naast het spelen in de gymzaal, was het ook mogelijk om een film te kijken in een lokaal dat als bioscoop was ingericht. Opmerkelijk (en hartverscheurend) was dat de voorkeur van de kinderen uitging naar oorlogsfilms in plaats van een leuke animatiefilm. 

Medische hulp
Andere vrijwilligers hadden de taak om (medische) hulp te verlenen. De EHBO-post was een van de meest bezochte plekken in de hal. De meeste vluchtelingen hadden open wonden, oogontstekingen of ze hadden medicatieadvies nodig. Er waren korte lijntjes met huisartsen, ziekenhuizen, coördinatoren en taxicentrales. De proactieve houding en de bereidwilligheid van de vrijwilligers om de nodige hulp te verlenen, hebben een zeer positieve indruk op mij gemaakt. 

Wanneer ik terugkijk op mijn jeugd word ik verdrietig. Het leven als een vluchteling was niet makkelijk, maar toch had het ook een gouden randje. Ik ben blij en dankbaar dat ik ben opgegroeid in Nederland. De omstandigheden waar ik in mijn jeugd zo van baalde, hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik heb daarom hoop voor deze mensen. Laten we hen met z’n allen een kans geven.