Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Rode Kruis zet giro 6868 open voor bestrijding ebola - 2014
22 oktober 2014 |

Rode Kruis zet giro 6868 open voor bestrijding ebola - 2014

​Het Rode Kruis heeft giro 6868 opengesteld voor de bestrijding van de ebola-epidemie. De noodhulporganisatie heeft tientallen miljoenen euro's extra nodig, ondermeer voor hulpverlening in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Het ebola-virus grijpt in West-Afrika snel om zich heen. Het Rode Kruis heeft dringend meer geld nodig om verdere verspreiding van ebola te voorkomen en doet een oproep aan het Nederlandse publiek om de strijd tegen ebola te steunen. Met name in Sierra Leone, Guinee en Liberia is uitbreiding  van de hulpverlening hard nodig. De epidemie is in deze drie landen nog niet onder controle. Het Rode Kruis gaat het geld gebruiken voor de opschaling van bestaande activiteiten. Dit is broodnodig om de ebola-epidemie te keren.

guinee-ebola-uitbraak-ifrc.jpg 

Getrainde gezondheidswerkers in Guinee bereiden zich voor op de desinfectie van huizen die besmet zijn met ebola

14 West-Afrikaanse landen

Sinds de ebola-uitbraak is het Rode Kruis betrokken bij de bestrijding van het virus. Zo'n 4.200 vrijwilligers zijn inmiddels actief in 14 West-Afrikaanse landen. Het Internationale Rode Kruis heeft 137 medewerkers ingezet die deze activiteiten ondersteunen. De hulpverlening bestrijkt een gebied met meer dan 37 miljoen mensen.

Ebola-bestrijding

In de landen die het hardst getroffen zijn door het virus, Guinee, Liberia en Sierra Leone, krijgen de ebola-patiënten medische en psychologische hulp en hun familieleden psychosociale ondersteuning. Vrijwilligers verzorgen veilige begrafenissen, desinfecteren huizen van overledenen en sporen mensen op die in contact zijn geweest met ebola-patiënten. Belangrijke element in de aanpak is voorlichting geven over het ebola-virus en de verspreiding ervan. Het Rode Kruis werkt met getrainde vrijwilligers die afkomstig zijn uit de getroffen gemeenschappen. Juist door hun kennis van de opvattingen en lokale gebruiken zijn zij in staat geruchten over de ziekte uit de wereld te helpen en misvattingen over de ziekte te ontkrachten.

Ebola-preventie

In de omringende landen, met een verhoogd risico op ebola, treft het Rode Kruis de noodzakelijke voorbereidingen op een mogelijke ebola-uitbraak. In Ivoorkust, een buurland van Liberia en Guinee bijvoorbeeld krijgen vrijwilligers een opleiding om voorlichting te geven over ebola, terwijl hulpverleners worden getraind en uitgerust voor de verzorging van veilige begrafenissen.

Giro 6868

Het aantal brandhaarden in de wereld is momenteel ongekend hoog. Begin september opende het Rode Kruis giro 6868 om in de verschillende noden te kunnen voorzien. Een donatie op giro 6868 onder vermelding van 'ebola' komt terecht bij de hulpverlening in West-Afrika. Wil je liever online doneren voor de bestrijding van ebola? Dat kan via de Rode Kruis-doneermodule. Giro 6868 blijft ondertussen open voor de hulpverlening in andere brandhaarden.

Het IBAN van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.