Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Rode Kruis regelt opvang bij drama in Alphen aan den Rijn - 2015
31 augustus 2015 |

Rode Kruis regelt opvang bij drama in Alphen aan den Rijn - 2015

​Op 3 augustus vielen twee bouwkranen om op een aantal huizen in Alphen aan den Rijn. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen slachtoffers maar de schade was enorm en veel mensen konden hun huis niet meer in. Het Rode Kruis was ter plekke om mensen op te vangen en een helpende hand te bieden.​

Hoofd Bevolkingszorg Werner Boeije vertelt: “De aanloop naar de inzet toe was anders dan normaal. Kort na het incident kwam er geen opdracht van de gemeente om te komen helpen. Dan heb je de keuze: ofwel niets doen en afwachten, ofwel alvast actie ondernemen zodat je klaar staat op het moment dat de gemeente toch met een verzoek komt.”  Coördinator Noodhulp Peter Lasschuijt gaat voor het laatste. Samen met Werner besluit hij een vooralarm te activeren, waarop in enkele minuten maar liefst twintig vrijwilligers reageren. Hieruit worden willekeurig tien vrijwilligers geselecteerd die in de startblokken staan om in actie te komen, mocht de gemeente toestemming geven tot inzet. 
Als die komt, is teamleider Daan Nix ter plekke om de inzet te coördineren. Anke Kruithof, plaatsvervangend hoofd Bevolkingszorg, begeeft zich naar de Goede Herderkerk en vangt daar ongeveer 70 geschrokken Alphenaren op.


kraan alphen.jpg 


“Medewerkers van de gemeente waren al ter plekke en de mensen van de kerk hadden al voor drinken gezorgd. Onze taak was met name een luisterend oor bieden, mensen geruststellen, er gewoon even zijn. Die mensen zijn echt zo geschrokken en vinden het dan fijn om iemand te zien met een Rode Kruis-jas aan.” Anke is onder de indruk van de weerbaarheid van mensen. “Een dame vertelde me dat haar huis volledig vernield was door de kraan. Maar in plaats van zich druk te maken om haar huis en haar spullen, zei ze alleen maar te hopen dat niemand haar huis in zou gaan, want wat als er nog iets naar beneden zou vallen? In alle ellende dacht ze toch voornamelijk aan anderen. Van zoiets krijg ik echt kippenvel.”

Om 20.30 uur komt er eten voor hen die nog niets gehad hebben. “Je ziet daaraan hoe het met mensen gaat: als ze zin hebben om iets te eten, voelen ze zich wat beter. Dat is fijn om te zien.” Van de vrijwilligers in de kerk moeten sommigen nog naar hun werk en nachtdienst doen. Om 22.00 uur worden ze daarom al afgelost door zes andere vrijwilligers. Om 0.00 uur worden de laatste mensen met Rode Kruis-busjes teruggebracht naar hun woning of, als deze onbewoonbaar is, door de gemeente naar een hotel gebracht. 
Anke en een aantal collega’s gaan de volgende dag ook nog even langs bij de besloten bijeenkomst met de burgemeester van Alphen. “Het is mooi om te zien hoe mensen je dan weer herkennen. Die glimlach die je dan even snel op hun gezicht ziet verschijnen, geeft je toch het gevoel dat ze het prettig vonden dat je er gister was. Dat doet me goed. Onze inzet was dan misschien niet zo groot maar de impact van dit incident was dat wel degelijk, en dan is het fijn iets te kunnen doen. Al is het maar dat luisterend oor.”