Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Rode Kruis doet mee aan Giro555 tegen ebola - 2014
18 november 2014 |

Rode Kruis doet mee aan Giro555 tegen ebola - 2014

​Het ebola-virus verspreidt zich steeds sneller in West-Afrika. De Gezamenlijke Hulporganisaties (SHO) komen in actie met Giro555. Wat doet het Rode Kruis om de ebola-epidemie te bestrijden? Een update.

Het Rode Kruis heeft in 14 West-Afrikaanse landen programma's opgezet in de strijd tegen ebola. In Guinee, Liberia en Sierra Leone gaat het om grootschalige hulpverlening. Daar heeft het virus al een groot aantal slachtoffers gemaakt. De hulpverlening in deze landen bestaat uit:

  • Voorlichting geven en bewustzijn creëren over het virus
  • psychosociale ondersteuning
  • opsporing van personen die mogelijk in contact zijn geweest met een ebola-patiënt
  • vervoer en behandeling van patiënten
  • ontsmetting van huizen en gezondheidscentra
  • verzorging van veilige begrafenissen

In Ivoorkust, Mali, Kameroen, Benin, Togo, Tsjaad, CAR, Gambia , Kenia en Guinee Bissau is het virus nog niet actief. In die landen ligt de nadruk op preventieve en voorbereidende maatregelen om de gevolgen van een mogelijke ebola-uitbraak te beperken.

ebola preventie.jpg 

Met huis-aan-huisbezoeken en voorlichting over het virus aan leiders van gemeenschappen bereikte het Rode Kruis al 3 miljoen mensen

Ebola-bestrijding

Gelijktijdige aanpak op verschillende fronten is volgens het Rode Kruis de enige manier om verdere verspreiding van de ziekte te stoppen. De hulpverlening van het Rode Kruis bestrijkt vier hoofdlijnen:   

  • kennis overdragen over de verspreiding van het virus. Het virus is in veel gevallen dodelijk. Slechts de helft van de patiënten overleeft. Besmetting voorkomen, via preventieprogramma's en voorlichting, is van levensbelang.
  • patiënten in isolatie brengen. Het virus is niet via de lucht overdraagbaar, wel via fysiek contact met de lichaamssappen van een patiënt. De epidemie grijpt de laatste weken sneller om zich heen. Sinds eind augustus is het aantal patiënten met 40% toegenomen, terwijl veel patiënten waarschijnlijk niet gerapporteerd worden.
  • mensen opsporen die in contact kwamen met een ebola-patiënt. Vrijwilligers traceerden en monitorden tot nu toe 50.000 mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten. De eerste symptomen van ebola lijken op die van malaria. Het Rode Kruis dringt erop aan dat iedereen met dergelijke ziekteverschijnselen onmiddellijk hulp zoekt.
  • en ten slotte een veilige begrafenis van overledenen. Contact met een overledene tijdens een traditionele begrafenis kan verspreiding van het virus tot gevolg hebben. Tot nu zijn 4.408 lichamen op een hygiënisch verantwoorde, maar tegelijk respectvolle manier ter aarde besteld. In Guinee verzorgt het Rode Kruis de begrafenis van maar liefst 97% van alle ​overledenen aan ebola.

ebola liberia.jpg 

Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn zelf afkomstig uit de gemeenschappen die zij hulp bieden

Getrainde vrijwilligers en specialisten

Momenteel zijn 7.745 getrainde Rode Kruis-vrijwilligers afkomstig uit de gemeenschappen actief in de strijd tegen ebola. De vrijwilligers krijgen sinds maart 2014 ondersteuning van 169 internationale medewerkers van het Rode Kruis. Deze professionals zijn gespecialiseerd in watervoorziening en sanitatie, hygiëne, gezondheid, psychosociale zorg, logistiek en operationele ondersteuning. De hulpverlening van het Rode Kruis heeft een bereik van meer dan 39 miljoen inwoners.

Nieuwe ebola-behandelcentra

Momenteel zijn verschillende ebola-behandelcentra in oprichting. In Kenema, de hoofdstad van Sierra Leone opende het Rode Kruis in september 2014 haareerste ebola-centrum. Deze kliniek behandelde tot nu toe 169 patiënten en kon 60 mensen genezen naar huis laten keren. Het behandelcentrum werd gebouwd op verzoek van de regering en wordt bemand door 19 werknemers van het Internationale Rode Kruis en 80 lokale medewerkers.

 

Rode Kruis-vrijwilligers in Liberia vragen je te doneren voor de ebola-bestrijding. Bekijk hun noodoproep.

Preventieprogramma's

Preventie, voorlichting en bewustzijn creëren zijn belangrijke elementen in de hulpverlening van het Rode Kruis. De vrijwilligers van de noodhulporganisatie zijn afkomstig uit de gemeenschappen die zij hulp bieden. Juist zij kunnen geruchten uit de wereld helpen en culturele ideeën of misvattingen over ebola ontkrachten door hun betrokkenheid bij de gemeenschap. Naast veldbezoeken zet het Rode Kruis radio en sms in om de meest afgelegen dorpen te kunnen bereiken met infromatie over het virus. Met voorlichting huis-aan-huis en aan lokale - en religieuze leiders van gemeenschappen bereikte het Rode Kruis al 3 miljoen mensen.

Vragen over ebola? Je vindt de antwoorden bij de meest gestelde vragen over ebola.

Bron: IFRC.org 4 november 2014

Steun SHO in de strijd tegen ebola en geef op Giro555. Het IBAN-nummer van gironummer 555 is NL08 INGB 0000000555 (7 nullen) ten name van SHO in Den Haag. Of klik op de rode button om online te doneren.