Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Rode Kruis-actie na 50 jaar tóch geslaagd! - 2015
10 oktober 2015 |

Rode Kruis-actie na 50 jaar tóch geslaagd! - 2015

​​We tellen het jaar 1964. Een tijd waarin internet, e-mail en Skype nog lang niet bestaan. De 15-jarige Gerard Volmer woont in Utrecht en heeft weinig anders aan zijn hoofd dan school en de padvinderij. De rest van de wereld bestaat voor hem vooral in de krant en via de radio. Totdat een klein kokertje van het Rode Kruis zijn wereld ineens veel groter maakt…

brief in koker (2).png‘Kinderhanden smeden vriendschapsbanden’ luidt de actie van het Rode Kruis in 1964. Bij de melkboer is een kokertje verkrijgbaar (prijs 1 gulden) waar een brief in zit. De brief vermeldt het adres van het kind en vertelt in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans iets over Nederland. Ook vraagt de afzender om teruggeschreven te worden. “Met Shell-tankers worden de kokertjes over de wereldzeeën verspreid. Ze zullen aanspoelen op vreemde kusten en gevonden worden door kinderen. Zo hoopt het Nederlandsche Roode Kruis de vriendschap tussen jongeren over de hele wereld te bevorderen.” vermeldt het krantenbericht destijds. De 225.000 kokertjes zijn bij de melkboer te koop en de opbrengst is bedoeld voor jeugdprojecten. 

Post uit Australië 
Gerard Volmer was één van de kinderen die vijftig jaar geleden meedeed aan de Rode Kruis-actie. En omdat het al zo lang geleden is, weet hij niet meer precies hoe hij op het idee kwam. Gerard: “Waarschijnlijk heeft mijn moeder bij de melkboer zo’n kokertje gekocht en vond ik het wel geinig om die brief in te vullen. Maar daarna heb ik er niet meer aan gedacht.” Want helaas bleef een antwoord van een kind van die vreemde kust uit. Tot 1996… Gerard: “Ik woonde met mijn vrouw en zes kinderen in Tiel en ontving een brief van de gemeente. Er was post bezorgd uit Australië op ons oude adres in Utrecht. De afzender, Rena Perry, had mijn kokertje gevonden en gereageerd. Maf vond ik het, na al die jaren. En eigenlijk had ik ook geen tijd om er lang bij stil te staan. Onze zes kinderen eisten al mijn aandacht op!” En zo verdween de brief in een lade om weer vergeten te worden. 
flessenpost1.jpg
Nieuwe poging
En dan is het juni 2015. Gerard en zijn vrouw genieten van hun pensioen, vrijwilligerswerk en hun zeven kleinkinderen, waarvan de jongste net geboren is. Gerard: “Ik kreeg een brief van het Nederlandse Rode Kruis. Het Australische Rode Kruis had Den Haag benaderd omdat Rena mij zocht. ‘Mogen we uw gegevens doorgeven aan haar?’ vroeg die aardige dame van het verenigingskantoor. ‘Natuurlijk!’ was mijn antwoord. Want ik vond het hartstikke bijzonder dat ze na al die tijd nog een poging had gewaagd om met mij in contact te komen.” 

Raadsel
Rena Perry: “Ik zal ongeveer een jaar of dertien geweest zijn toen ik het kokertje vond. Het was vakantie en traditiegetrouw kampeerden mijn familie bij Fourmile Beach, vlakbij Port Douglas. Ik herinner me dat ik de brief uit het kokertje haalde en aan mijn moeder liet zien. Geweldig vond ik het, dus ik schreef meteen terug. En dan begint het mysterie... Want dat antwoord ontving Gerard dus pas in 1996! Maar ondanks dat een antwoord uitbleef, bleef ik wel nieuwsgierig naar die jongen uit dat verre Nederland. En dat zorgde er uiteindelijk voor dat ik deze lente via het Australische Rode Kruis toch weer eens een poging waagde. Nu met resultaat! En leuk dat dat is… Niet gehinderd door kwijtgeraakte post, vliegen de mails inmiddels heen en weer. Hoe ons leven is verlopen, hoe het met de kinderen en kleinkinderen gaat, maar ook hoe het nou toch precies allemaal gegaan is in 1964. Hoe lang moet die koker wel niet in de zee hebben gedreven? Het zal altijd wel een raadsel blijven…” 

Missie geslaagd!
Kijk, echt gehaald is de doelstelling ‘kindervriendschappen smeden’ in dit geval natuurlijk niet. Maar het plezier dat Gerard, Rena en hun partners uit hun correspondentie halen, is enorm. Dus als het Rode Kruis ook tevreden is met het ontstaan van een kersverse volwassen vriendschap die beide werelden wat groter maakt, kunnen we zeker stellen dat de missie alsnog is geslaagd!