Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Onze persvoorlichter Merlijn Stoffels was in Zambia en schreef een blog - 2014
18 november 2014 |

Onze persvoorlichter Merlijn Stoffels was in Zambia en schreef een blog - 2014

​​Elk jaar sterven 800.000 kinderen aan diarree. Dat zijn dagelijks 2200 kinderen, zo'n 70 volle schoolklassen. Met de slogan Let's clean this shit up vroeg 3FM, tijdens de Serious Request-actie van afgelopen jaar, aandacht voor deze onnodige doodsoorzaak. 'Met uw hulp kunnen we deze kinderen redden' riepen de 3FM DJ's vorig jaar, vanuit het glazen huis in Enschede, tot ze blaren hadden op de tong. Simpelweg door de kinderen te voorzien van schoon drinkwater, zeep, toiletten en goede informatie. Paul Rabbering is een van die DJ's die zich vorig jaar vrijwillig zes dagen zonder eten liet opsluiten voor het goede doel. Paul reist deze week, bijna een jaar later, samen met een team van het Rode Kruis af naar Zambia om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is met het geld dat werd opgehaald om kindersterfte door diarree tegen te gaan. In 2013 werd het recordbedrag van 12,3 miljoen euro opgehaald. Waarom Zambia? In Afrikaanse sub-sahara land halen veel kinderen hun vijfde verjaardag niet. 130 van de 1000 kinderen overlijden vroegtijdig. In de meeste gevallen is diarree de doodsoorzaak. Dat is bijna 1 op de 8 kinderen. 
paul1.png
Overal hulpverleningsprojecten opgezet
Overigens is er niet alleen hulp voor Zambia, maar dankzij de gulle giften van de Nederlanders, konden wereldwijd hulpverleningsprojecten worden opgezet. Zo helpt het Rode Kruis bijvoorbeeld in Burundi, Haiti, maar ook in landen waar door conflicten veel vluchtelingen verblijven zoals de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Libanon. Want ook in de kampen waar de vluchtelingen een veilig heenkomen hebben gezocht, is het gebrek aan hygiëne een groot probleem. Vaak hebben de vluchtelingen niet meer dan hun kleding mee kunnen nemen. Geld om bijvoorbeeld zeep te kopen hebben ze niet. Ook is er in de kampen vaak een gebrek aan schoon drinkwater en zijn er onvoldoende toiletten. Vooral kinderen van 5 jaar en jonger zijn hiervan de dupe. Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar omdat ze weerstand moeten opbouwen, maar diarree breek dat juist weer af. Alleen al door het wassen van handen met water en zeep kan het aantal sterfgevallen door diarree met 48 procent worden teruggedrongen. De hulpverlening is overigens niet overal hetzelfde. In sommige gevallen is alleen zeep verstrekken voldoende. In andere landen is meer nodig. Bijvoorbeeld als de mensen de risico's van een gebrek aan hygiëne niet kennen. Alleen een toilet neerzetten helpt in dat soort gevallen niet, want mensen gaan pas hun gedrag veranderen als ze beseffen welke gevaren zijzelf en hun familie hierdoor lopen. Het Rode Kruis geeft dan voorlichting. 
paul2.png
Onze hulp in Zambia
Zambia valt onder de laatste categorie. We gaan deze week de Rode Kruis- projecten in het westen van het land bezoeken. De hulporganisatie heeft voor de regio's Western Province en Limulunga gekozen omdat hier veel armoede is. Zo'n 80 procent van de bevolking is arm, 64 procent is zelfs extreem arm. Ook sterven hier gemiddeld meer kinderen dan in de rest van het land. Babysterfte is in deze provincies bijna twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. Daarnaast worden de bewoners van deze gebieden ook nog eens door de grillen van het weer geteisterd. De zomers zijn heet en droog en de winters kletsnat, waardoor van december tot juni delen van het land totaal afgesloten zijn van de buitenwereld.  Door het overvloedige water overstromen WC's, waardoor de kans op ziektes wordt vergroot. Als er al WC's zijn, want bijvoorbeeld in Limulunga heeft maar 18 procent van de bevolking toegang tot een toilet. Aan schoon drinkwater, een andere belangrijke oorzaak voor diarree, is daar een nog groter gebrek. Slechts 13 procent van de bevolking heeft toegang tot een pomp. Voorkomen van diarree is van levensbelang, want door gebrek aan medische faciliteiten kunnen de kinderen niet worden behandeld. Ze drogen uit, met de dood tot als gevolg. Hoe en of de Rode Kruis-hulpverleners kunnen helpen om dit te voorkomen, gaan we deze week zien.

Lees hier blog 2blog 3blog 4 en blog 5 van Merlijn.