Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Groots genieten tijdens de Bijzondere Vaart bij SAIL - 2015
31 augustus 2015 |

Groots genieten tijdens de Bijzondere Vaart bij SAIL - 2015

​Dankzij het Rode Kruis Amsterdam lijkt het IJ tijdens SAIL in een warm bad te veranderen. En niet alleen omdat de zon er tijdens de Bijzondere Vaart lustig op los schijnt… Nee, het komt door de honderden vrijwilligers die de kwetsbaren van de samenleving een dag met een gouden randje bezorgen.

“Kind, ik geniet zo ontzettend!” Het is absoluut de meest gehoorde uitspraak tijdens de 24 Bijzondere Vaarten die het Rode Kruis Amsterdam tijdens SAIL organiseert. En dat genieten geldt niet alleen voor de zesduizend deelnemers die vanwege hun leeftijd, handicap of isolement werden uitgenodigd om het varend spektakel te bewonderen. Ook de vrijwilligers en sponsors die de Bijzondere Vaart mogelijk maakten, genoten enorm van die zonovergoten SAIL-dag. 
SAIL2015_RodeKruis-020.jpg
Bijzonder veel moois
Het is donderdagmiddag, de tweede dag van SAIL. Aan de kade ligt de ‘HM Jacqueline’ geduldig te wachten tot alle deelnemers aan boord zijn begeleid. Wie een plekje heeft bemachtigd, wacht een verzorgde lunch met spectaculair uitzicht. De Bijzondere Vaart gaat bijna beginnen. Eerst is het woord aan Gijs de Vries, directeur van Het Nederlandse Rode Kruis. “Als kleine jongen vond ik SAIL een geweldige belevenis. Dus u begrijpt hoe bijzonder het voor mij is om hier jaren later de Bijzondere Vaart mee te mogen maken. En daar komt nogal wat bij kijken! We tellen drie boten die samen 24 keer uitvaren en in totaal zesduizend gasten een fantastische dag bezorgen. Negentig vrijwilligers helpen mee op de schepen en 250 vrijwilligers bemannen in 561 diensten alle EHBO-posten aan de kant. En maar liefst acht sponsors, te weten Stichting Sail, Stadsdeel Amsterdam Noord, het Zadelhoff Fonds, Hans en Tineke Verkoren, Luxery Hotels Amsterdam, de Staatsloterij, Rotery Nieuwendam en de Supporters Club Oranje, maken dit alles mede mogelijk. Ik wil daarom iedereen, voordat ik jullie een plezierige vaart wens, hartelijk bedanken.” 
SAIL2015_RodeKruis-021.jpg
Klein gebaar, groots effect
Lisette de Graaf is één van de honderden vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steekt. “Sommige mensen kijken al maanden naar deze dag uit. Zo zie je maar hoe je met een klein gebaar heel veel voor iemand kunt doen.” Ook Jeroen Frieser vindt het geweldig om wat terug te kunnen doen voor zijn kwetsbare medemens: “Ik vind het een mooie uitdaging om vandaag alles op rolletjes te laten verlopen. Wat overigens best een ingewikkelde puzzel is met al die rolstoelen aan boord,” lacht hij. En dan snelt hij er vandoor. Er moet even een mevrouw ondersteund worden bij de trap. 

Geslaagde samenwerking
De Bijzondere Vaart is hét voorbeeld van een geweldig geslaagde samenwerking. Het benodigde geld werd dankzij acht fantastische sponsors bijeengebracht. De deelnemers, de kwetsbaren van onze samenleving, werden samen met de Zonnebloem en Cordaan uitgenodigd en op de dag zelf begeleid door een lieve groep vrijwilligers. Met liefde sloegen de verschillende organisaties de handen ineen om de deelnemers een onvergetelijke dag te geven. “Ik krijg er een brok van mijn in keel als ik hier om me heen kijk,” vertelt sponsor Hans Verkoren die een flinke duit in het zakje deed om de 24 vaarten mogelijk te maken. “Wie durft er nu nog te zeggen dat de maatschappij verhardt? Er zijn vandaag honderden vrijwilligers op de been om dit mogelijk te maken. Dat vind ik zó geweldig!” 
SAIL2015_RodeKruis-047.jpg
Plezier delen
Op het achterdek van het ruime schip is het op deze zonnige dag genieten geblazen. Sponsors Hans Verkoren en Cor van Zadelhoff bewonderen samen met Rode Kruis Amsterdam voorzitter Paul Strengers en directeur Gijs de Vries het voorbijvarend moois. “Zesduizend mensen dit geweldige evenement laten meebeleven geeft me zoveel plezier!” glundert Cor van Zadelhoff. Hans Verkoren knikt: “In mijn tijd als voorzitter van SAIL besloot ik met toenmalig burgemeester Ed van Thijn dat SAIL nooit een exclusief feest voor bobo’s mocht worden. We hebben toen, samen met het Rode Kruis, de gehandicaptenvaarten in het leven geroepen. Je kunt je voorstellen hoe trots ik erop ben dat ik deze Bijzondere Vaarten vandaag de dag mede mogelijk kan maken. Samen met mijn familie en vrienden hoor, want die dragen ook allemaal hun steentje bij.” 

Verbinding
“Ik vind dit een bijzonder mooi initiatief van het Rode Kruis Amsterdam,” zegt Gijs de Vries gemeend. “Het resultaat van dit sterk staaltje ondernemerschap is verbinding. Verbinding tussen de deelnemers, maar vooral ook tussen de vrijwilligers, sponsors, meewerkende organisaties en de Amsterdamse Rode Kruisers. Want acht sponsors vinden die bereid zijn om zesduizend mensen voor even uit hun sociaal isolement te halen, is een knappe prestatie. Het laat zien hoe inventief en barmhartig de mensen hier zijn.” Tevreden kijkt voorzitter Paul Strengers naar ‘zijn clubje’ in actie. “Kijk toch eens hoeveel toegewijde vrijwilligers hier vandaag weer rondlopen. Hun plezier straalt ervan af. En het leukste is; dat maakt de deelnemers ook weer vrolijk. Al die blije gezichten, daar doe ik het voor!” Dan struikelt een dame op leeftijd ongelukkig. Direct laat de Amsterdamse voorzitter zien dat zijn EHBO-skills nog helemaal up to date zijn. Gelukkig verschijnt er na de schrik weer een lach op mevrouws gezicht. En zo blijft het gelukkig toch nog een behouden vaart.   

Door onze verslaggever Marieke Stegenga
Foto's: Peter Busscher