Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Een dagje op en neer naar Spanje met het Rode Kruis - 2014
10 oktober 2014 |

Een dagje op en neer naar Spanje met het Rode Kruis - 2014

​Eens per jaar vindt er een prachtig en ambitieus uitje van het Nederlandse Rode Kruis plaats: gedurende één dag worden niet alleen vrijwilligers van het Rode Kruis ingeschakeld, maar ook piloten, stewardessen en zelfs de Spaanse politie. Afgelopen zaterdag was het zo ver: de jaarlijkse dagreis naar Valencia, Spanje, georganiseerd door het Rode Kruis in samenwerking met de KLM, Swissport en Axxicom. 59 gasten (waaronder 18 mensen in rolstoel), 32 vrijwilligers, tien man organisatie en zes mensen van de pers verzamelden zich in alle vroegte op Schiphol voor een dagje Spanje!
valencia2.jpg
Vroeg uit de veren
De dag begint al vroeg. De eerste gasten arriveren rond 6.00 uur op Schiphol. Alle vrijwilligers moeten dan al klaar staan om iedereen op te vangen, dus om 5.30 uur zijn zij aanwezig, worden de laatste instructies gegeven en de meest recente programmaboekjes uitgedeeld. Iedereen heeft er zin en het vroeg uur lijkt voor weinig problemen te zorgen: “Ik ben vanochtend al om half vier vertrokken vanuit huis. Een korte nacht, maar ik doe het graag hoor”, klinkt het. “Ja, een beetje vroeg is het wel. Het ontbijt heb ik nog maar even overgeslagen!”
Wanneer de gasten arriveren, begint ook direct het werk voor de vrijwilligers. Een aantal gasten heeft vragen over de vlucht, weten niet waar ze naar toe moeten of willen graag nog even naar het toilet. Als iedereen er is, kan er ingecheckt worden. Bij de gate wacht een grote verrassing: Camiel Eurlings, directeur van de KLM, komt iedereen uit zwaaien. Dit valt vooral in de smaak bij de oudere dames. Na het maken van een groepsfoto gaat iedereen langzaamaan het vliegtuig in. Als iedereen zit, is het dan eindelijk tijd om echt te vertrekken!
Na een zeer aangename en goed verzorgde vlucht, landt het vliegtuig rond half elf veilig in Valencia. Hier staan al vijf tourbussen te wachten om iedereen naar het centrum van Valencia te vervoeren. Voordat iedereen inclusief rolstoel het vliegtuig uit is, is er al weer een klein uurtje voorbij. Toch verloopt alles soepel. De jarenlange ervaring met deze reizen wordt hier duidelijk zichtbaar. Bert, één van de vrijwilligers uit de zogenaamde ‘tilploeg’ vertelt: “Voor dit soort dingen heb je gewoon mensen met ervaring nodig. Ik ga nu al een aantal jaar mee met deze reis en iedere keer merk je dat het weer iets makkelijker en soepeler gaat om de mensen uit het vliegtuig te tillen. Je raakt op elkaar ingespeeld. En stel dat er een keer een nieuwe bij is, dan kun je hem of haar snel uitleggen hoe het moet gebeuren.”
valencia4.jpg
Tijd voor toerisme
Na een prachtige rondrit door de stad met uitgebreide informatie van een gids, komt de groep weer bij elkaar voor een heerlijke lunch aan het strand en met een uitzicht op de zee. De tapas en paella worden met smaak gegeten, waarna het gezelschap richting het historisch centrum van Valencia gaat. Hier staan de gidsen weer klaar om een rondleiding te geven door de stad. De duwers van de rolstoelen hebben het niet altijd gemakkelijk. Valencia mag dan wel een hele mooie stad zijn, het is er ook behoorlijk heuvelachtig.
In Valencia schijnt de zon fel en is het behoorlijk warm. Alle gasten moeten dan ook goed in de gaten gehouden worden. Daarom zijn er constant vrijwillige artsen van het Rode Kruis aanwezig. “Ik ga nu voor de vierde keer mee”, zegt arts Ad. “Gelukkig zijn er nog nooit echt grote ongelukken of incidenten gebeurd. Toch is het belangrijk dat er een arts aanwezig is, vooral bij een lange wandeltocht door de stad in de volle zon. Er kan veel gebeuren met zo’n grote groep minder valide mensen. Het belangrijkste is dat je iedereen, zowel de gasten als de vrijwilligers, ziet genieten van deze reis. Iedereen helpt elkaar om er een mooie dag van te maken!”
valencia3.jpg
Tevreden terug naar huis
Na de rondleiding door de stad verzamelt de groep zich op een terrasje om te genieten van de laatste momenten in Valencia. Er worden nog wat souvenirs en ijsjes gekocht voordat iedereen weer richting de bussen gaat om naar het vliegveld gebracht te worden.
In het vliegtuig zijn alle gasten en vrijwilligers het er over eens: het was een geweldige dag. Dankzij de KLM, de piloten, stewards en stewardessen die ook allemaal vrijwillig aanwezig waren en de goede organisatie, verliep de dag soepel en heeft iedereen het heerlijk gehad. Zowel de gasten als de vrijwilligers hopen volgend jaar weer mee te gaan!

Door onze verslaggever Sandra Bouten
Foto's: Ben Aarts (Wil je meer foto's zien? Ga dan naar deze intranetpagina)