Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Doe mee aan Dijk van een Wijk - 2014
18 november 2014 |

Doe mee aan Dijk van een Wijk - 2014

​Heb je goede ideeën over jouw wijk? En weet jij hoe je jouw woonomgeving op een duurzame manier leefbaarder en veiliger maakt? Deel je ideeën met anderen in de Dijk van een Wijk-competitie die vandaag is gelanceerd tijdens het RTL-programma Koffietijd.

De Dijk van een Wijk-competitie wil mensen in Nederland op een leuke manier bewust te maken van hun wijk en hoe ze die samen met anderen leefbaarder en veiliger kunnen maken op een duurzame manier. Mensen (of wijkteams) met goede ideeën rond energie, groen, water of veiligheid kunnen hun ideeën delen op www.dijkvaneenwijk.org. Het winnende wijkteam ontvangt een geldbedrag van €10.000,- voor de uitvoering van hun idee.

Een Dijk van een Wijk op de Filipijnen

De competitie maakt deel uit van het project Dijk van een Wijk, een gezamenlijk initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, Care Nederland, Wetlands International en Nudge.  Met dit project willen de initiatiefnemers wijken leefbaarder en veiliger maken op het Filipijnse eiland Mindanao. Daar wonen honderdduizenden mensen in het stroomgebied van de rivier Agusan, terwijl 40% van hen onder de armoedegrens leeft. Door de klimaatverandering is de kans op tyfoons in het gebied vergroot en de combinatie met de massale ontbossing maakt de inwoners steeds kwetsbaarder voor aardverschuivingen en overstromingen.

Voorbereiding op rampen en preventie

Samen met 35.000 wijkbewoners van 150 wijken op Mindanao wordt nu gewerkt aan de voorbereiding op rampen en preventie. De risico's op een natuurramp op dit eiland worden in kaart gebracht, maar ook de maatregelen die  nodig zijn om het land- en waterbeheer in het stroomgebied duurzaam te verbeteren. De aanplant van bomen op berghellingen en het herstel van moerassen kan bijvoorbeeld erosie tegengaan. Evacuatieplannen en waarschuwingssystemen zullen ervoor moeten gaan zorgen dat de bewoners beter zijn voorbereid als er weer een zware tropische storm of tyfoon over het eiland trekt.

Veiligheid van mensen in kwetsbare gebieden

"Rampenvoorbereiding en preventie blijven vaak onderbelicht in hulpprogramma's, maar beide zijn ontzettend belangrijk", aldus Gijs de Vries, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis namens de vier organisaties. "Wij hebben onze krachten gebundeld en werken al een aantal jaar samen om gemeenschappen te versterken, onder andere op de Filipijnen. De zorg voor mens en natuur gaan hierbij hand in hand. De Dijk van een Wijk-competitie stelt ons in staat om het belang van deze aanpak en de impact ervan op de veiligheid van mensen in kwetsbare gebieden te laten zien aan het Nederlandse publiek. Tegelijkertijd willen we iedereen mobiliseren om zelf ook hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld."

 

Nationale Postcode Loterij

Het Dijk van een Wijk-project wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van ruim € 2 miljoen van de Nationale Postcode Loterij.