Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws De Mens achter de Medaille - 100 jaar Rode Kruis-onderscheidingen
22 december 2014 |

De Mens achter de Medaille - 100 jaar Rode Kruis-onderscheidingen

​​​Honderd jaar geleden, op 27 november 1914, tekende Koningin Wilhelmina een Koninklijk Besluit waarin stond dat het Nederlandse Rode Kruis vanaf dat moment zijn eigen onderscheidingen mocht uitgeven. Prins Hendrik, onze toenmalige voorzitter, nam het allereerste exemplaar van het Kruis van Verdienste in ontvangst en na hem volgden velen. Velen die van buitengewone betekenis zijn geweest voor onze vereniging, vrijwilligers die zich met hart en ziel hebben ingezet voor het werk van het Rode Kruis. 

Jubileumboek: 'De Mens achter de Medaille'
Om dit jubileum van onze Rode Kruis-onderscheidingen te vieren, hebben we een boek gemaakt, waarin we het verhaal vertellen van twintig bijzondere vrijwilligers die in de loop van de afgelopen 100 jaar zijn onderscheiden met een Kruis of Medaille van Verdienste. Stuk voor stuk prachtige mensen die zich belangeloos voor onze vereniging hebben ingezet. De verhalen zijn, net als onze vrijwilligers, zeer divers van aard. Van heldhaftige optredens in conflictsituaties tot het coördineren van enorme opvangklussen in de Jaarbeurs in Utrecht, van het opzetten van een EHBO-cursus voor doven tot het runnen van een kindertehuis in een door honger geteisterd Rusland.

 

Op donderdag 27 november hebben we dit boek feestelijk overhandigd aan HKH Prinses Margriet op Paleis Het Loo. Erik Müller, initiatiefnemer van dit boek, vertelde iets over de ontstaansgeschiedenis van de Rode Kruis-medaille en Ad van Liempt, journalist, vertelde over Loes van Overeem, één van de Rode Kruis-vrijwilligers die we als een ware held mogen beschouwen. Gijs Wanders, de dagvoorzitter, interviewde Lenie Dwarshuis, onze kanselier, en Joop Jensch, een vrijwilliger uit Noord-Holland die is onderscheiden met een Medaille van Verdienste in Brons en daar uitgebreid over vertelde. Van de middag is eenprachtige film gemaakt waarvan een fragment op vrijdag 28 november te zien was bij het televisieprogramma Blauw Bloed. Deze week zullen we naar alle afdelingen en districten een aantal exemplaren sturen. We wensen je veel leesplezier met dit boek.
mamboekje1.JPG
Onderscheidingen bij het Rode Kruis
Het Rode Kruis hecht grote waarde aan een cultuur waarin vrijwilligers zich gewaardeerd voelen voor hun inzet en ook als mens. We stimuleren dan ook dat afdelingen, districten en studentendesks hier aandacht voor hebben. Om die reden hebben we een​ onderscheidingen- en waarderingsbeleid, waarin allerlei vormen en mogelijkheden staan om onze vrijwilligers blijk te geven van onze waardering. 
medailles.JPG