Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Burgerhulpproject Ready2Help in de steigers - 2014
10 oktober 2014 |

Burgerhulpproject Ready2Help in de steigers - 2014

​Het Rode Kruis wil bij rampen in Nederland zo snel mogelijk de best mogelijke hulpverlening organiseren, als aanvulling op ambulance, brandweer, politie en getrainde Rode Kruis vrijwilligers. Daarvoor hebben we natuurlijk onze Sigma- en bevolkingszorgteams paraat. Maar soms is een ramp van dien aard dat expertise als talenkennis nodig is of dat extra handen welkom zijn. 
Daarom introduceert het Rode Kruis het platform Ready2Help: ongetrainde helpers, mensen zoals jij en ik, die bereid zijn om te helpen bij een ramp in Nederland: met zandzakken vullen, tolken of bijvoorbeeld slaapplaatsen regelen. Iedereen kan helpen, ook zonder medische kennis of vaardigheden. Ready2Help is een aanvulling op onze Sigma- en Bevolkingszorgteams waarmee we snel, gericht en gecoördineerd (veel) hulp kunnen inzetten. 

Burgerhulpproject Ready2Help in de steigers

Burgers helpen elkaar graag, als ze maar weten hoe. De afgelopen maanden hebben we onderzocht hoe we die burgerhulp kunnen mobiliseren als Rode Kruis. We zijn nu bijna zover dat we het platform voor de registratie van burgers gereed hebben. 

Team Österreich
Na het congres Power to the People in april kondigden wij aan dat wij in Nederland de spontane hulp van burgers op grote schaal willen organiseren en inzetten bij grote rampen of calamiteiten. Bij onze Oostenrijkse collega’s hebben we gezien hoe goed het Team Österreich werkt. 
team osterreich.jpg
Aanmelden met sociale media 
Mogen we een beroep op jou doen bij een ramp in Nederland? Dit is de simpele vraag die we aan iedereen in Nederland stellen. We vragen burgers, partners, Rode Kruis-vrijwilligers en -beroepskrachten of zij hun vaardigheden en kennis beschikbaar willen stellen via Ready2Help. Vanaf dit najaar kun je je aanmelden op Ready2Help.nl met je eigen socialmedia-account (LinkedIn, Facebook etc). Zo creëren we een netwerk van helpers die bij noodsituaties willen klaarstaan om samen te werken met de professionele hulpdiensten. Daar gaat het om bij Ready2Help. Het mooiste zou natuurlijk zijn als alle Rode Kruis-vrijwilligers zich zouden aanmelden. Doe jij ook mee? 

Test Ready2Help met grote online rampenoefening 
Het platform Ready2Help gaat dit najaar live. Zodra aanmelden mogelijk is, vragen wij jou om je aan te melden. Begin 2015 willen we het oproepnetwerk testen met een grote online rampenoefening. We hopen dan al op 10.000 helpers.

Hoe gaat Ready2Help in zijn werk?
Is er daadwerkelijk een calamiteit, dan overlegt het Rode Kruis met de betrokken instanties over welke burgerinzet nuttig is. ‘Ready2Helpers’ worden benaderd op basis van hun vaardigheden en woonplaats. Zo gaan de oproepen heel gericht naar de meest geschikte deelnemers in de buurt. De ontvanger van het oproepbericht geeft aan of zij/hij op dat moment beschikbaar is. Een Rode Kruis-coördinator ter plekke leidt de inzet van de burgers in goede banen. Door een netwerk van mensen met uiteenlopende kennis en vaardigheden brengen we de hulpverlening in Nederland snel op gang en bieden we de best mogelijke persoonlijke hulp aan de getroffenen. Dit gaat dus niet om onze ´gewone´ inzet van Sigma of Bevolkingszorg. Ready2Help is een aanvulling op deze diensten.

Hoe vaak en wanneer inzetten? 
Hopelijk nooit. Maar rampen komen onverwacht. En waar, wanneer en hoe groot weet niemand. Er zijn vijf typen noodsituaties waarbij we Ready2Help willen inschakelen:

  1. Groot ongeval / calamiteit / verkeersinfarct
  2. Natuurramp / storm / hoogwater / overstroming
  3. Hitte / droogte / kou
  4. Ontploffing / terroristische aanslag
  5. Een pandemie

Denk aan hulp bij het organiseren van een slaapplek, vervangend vervoer of wifi. Of aan fysiek werk: opruimen, zandzakken vullen of hulpdiensten ondersteunen. Of praktisch: koken, tolken of opladers voor mobiele telefoons regelen. 

Meer informatie
In het najaar kun je je aanmelden voor Ready2Help en daarmee automatisch voor de grote online rampenoefening. Zodra aanmelden mogelijk is, laten we het weten!