Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Goeree Overflakkee Actueel Nieuws Bedankt voor de ondersteuning aan vluchtelingen - 2015
26 oktober 2015 |

Bedankt voor de ondersteuning aan vluchtelingen - 2015

​​Op 8 oktober heeft de Gemeente Rotterdam besloten met spoed een noodopvang voor vluchtelingen te openen in een sporthal in Rotterdam. Het Rode Kruis is daarbij direct tot actie over gegaan. En tot op heden hebben we alle diensten, met ondersteuning van ‘Ready to Help’ kunnen vullen. De opvang voor 72 uur werd verlengd tot nog eens 72 uur en is vandaag nog eens verlengd tot vrijdagmiddag, waarna de opvang zal sluiten en de vluchtelingen elders onderdak geboden zal worden. Dit is sinds de start van de vluchtelingenopvang in ons district de 4e (Rotterdam, Maassluis, Brielle, Rotterdam) noodopvang waarbij het Rode Kruis de bevolkingszorg en EHBO voor 250 Vluchtelingen verzorgd heeft. Morgen zal een nieuwe groep R2H worden ingezet om de materialen schoon op te bergen en de sporthal leeg te ruimen.

De identiteitslocatie in Rotterdam is nog steeds draaiende en is sinds deze week uitgebreid, in plaats van 60 personen per dag worden nu 90 personen per dag ontvangen op deze locatie. De Rode Kruis dienstverlening kan gelukkig tot nu toe dezelfde zijn als voorheen. Deze opdracht hebben we direct opgepakt bij opening van deze locatie. Overleg over de formalisering vindt nog plaats – maar we hebben besloten direct mee te werken voor een zorgvuldige opvang. De gezondheid van de asielzoeker staat voorop.

Recent is door Burgemeester Aboutaleb bekend gemaakt dat in Rotterdam waarschijnlijk een AZC gerealiseerd zal worden waar 600 vluchtelingen een plaats kunnen krijgen. De locatie is voor 5 jaar.

Of en wanneer dit inzet vraagt van het Rode Kruis is niet bekend. Of dit zal leiden tot een Welkomwinkel is ook nog niet aan de orde. Het AZC moet begin 2016 gereed zijn. Dit nieuws heeft nogal wat onrust veroorzaakt in de wijk waar ook de identiteitslocatie zich bevind. Tot nu te heeft dit nog niet tot onrust bij de opvang geleid, maar we houden dit zorgvuldig in de gaten. De rust en veiligheid van vrijwilligers en asielzoekers staat voorop.

De inzet van onze vrijwilligers de afgelopen weken is ongekend! 4 locaties voor noodopvang, de ID locatie, ondersteuning aan andere afdelingen/districten en vice versa en dan nog de inzet bij de “gewone” evenementen als Harbour Run, Najaarskermis en de Veiligheidsdag in Barendrecht! Chapeau!! Maar het duurt lang en we weten niet wat er nog meer te wachten staat. We merken dat de rek er een beetje uit gaat en dat we als District met name draaien op dezelfde groep actieve vrijwilligers en hebben hierop aangevuld met R2H. We vragen veel van onze vrijwilligers, mensen worden moe, heel begrijpelijk ook. We proberen hier op te anticiperen en blijven proberen nieuwe wegen te vinden om de inzet te kunnen blijven waarmaken.

Het districtskantoorHet districtsbestuur