Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Geleen e.o. Dit doen we Eerste hulp Duchenne Heroes

Duchenne Heroes

​Vrijwilligers afdeling Westelijke Mijnstreek Zuid begeleiden de Duchenne Heroes mountainbike tocht ook in 2013

duchenne02.png 
Drukte op een van de controleposten

Geleen,​
 
Van 15 t/m 21 september 2013 lagen ca 700 km wegen, bospaden en veldwegen te wachten op de deelnemers aan de Duchenne mountainbike tocht.
De  tocht, werd voor de achtste keer georganiseerd door  de EMO Foundation en  het Duchenne Parent  Project. (www.Duchenneheroes.nl)

duchenne03.png.jpg

Van de deelnemers werd verwacht dat ze deze tocht die door Noord Frankrijk, België, Duitsland en Nederland voert in zeven dagen afleggen, iedere dag een etappe van ca 100 kilometer. Een bijzondere uitdaging, niet alleen sportief maar ook financieel . Want iedere deelnemende mountainbiker heeft tenminste 2500 euro binnen gehaald voor het goede doel, de Duchenne Heroes. De afdeling Westelijke Mijnstreek Zuid van het Rode Kruis heeft de tocht ook dit jaar weer voor de zevende keer geheel belangeloos begeleid met een team van 8 vrijwilligers . De kosten voor het gebruik van Rode Kruis voertuigen en de (privé)- motoren, worden gesponsord door de afdeling. Ook hebben alle deelnemers een ISO deken ontvangen om in noodgevallen te gebruiken. Op deze manier heeft de afdeling bijdragen aan het doel van de tocht, fondsen bijeenbrengen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Voor de afdeling was het een van de sociale activiteiten die in de in de nieuwe opzet van het Rode Kruis zijn verankerd.

Ziekte van Duchenne
De ziekte van Duchenne is een ernstige erfelijke spierdystrofie waarbij de spieren langzaam maar zeker worden afgebroken. Wereldwijd lijden tienduizenden patiënten aan deze spierziekte. De ziekte die vooral bij jongens voorkomt wordt veroorzaakt door een fout in de chromosomen. Door een fout in hun X-chromosomen weet het lichaam niet, hoe het eiwit dystrofine voor de spiercelwand, aangemaakt kan worden. Daardoor functioneren de spieren niet goed en valt langzaam de één na de andere spierfunctie weg. Een ziekte met vooralsnog een fatale afloop.  En daar gaat het juist om. Een echte oplossing is er nog niet . Op dit moment is de ziekte niet te genezen en ook niet te voorkomen. Er zijn al bij verschillende onderzoeken hoopvolle resultaten geboekt. Men staat dicht bij een goedwerkend medicijn, maar er moet nog veel onderzoek gebeuren. En mogelijk dat er dan  stadium ontstaat dat de ziekte tot staan gebracht  kan worden. Daarom is het zo belangrijk dat onderzoeken kunnen doorgaan.   

duchenne04.jpg
Onderweg

De Route
De tocht ging dit jaar voor het eerst van start in het Belgische  Dinant. 
Van zuid  België  via Frankrijk naar de Belgische Ardennen. Daar werden o.a r de beroemde tracks van Houffalize en La-Roche-en-Ardenne gereden . Dan verder, via de Duits-Belgische grens, richting de finish in Nijmegen. Na  zeven dagen en ruim zevenhonderd of bijna vijfhonderd kilometer ( bij de groep die een aangepast parcours reed )  over adembenemende, MTB-tracks . de Ardennen via La Roche en Ardenne en  Spa via Duitsland naar Valkenburg. In Nederland waren de verdere etappeplaatsen Herkenbosch en Arcen met de finish in Nijmegen.
 
Onze Inzet
Door het team van de afdeling , bestaande uit 2 vrijwilligers op  motoren, twee  logistieke vrijwilligers, die op een fan-tastische manier ervoor gezorgd hebben dat op de campings alles gereed was als de overige vrijwilligers aankwamen, 6 vrijwilligers die de posten en de mobiele post  met de arts hebben bemand zijn gedurende de week vele honderden hulpvragen verzorgd. De bijna 400 deelnemers en 200 begeleiders hebben gedurende de week in totaal 1144 maal een beroep op onze hulp gedaan. Hulpverlening was divers, van een schrammetje tot enkele mensen die doorgestuurd werden ivm botbreuken. En natuurlijk een grote groep die de laatste drie dagen  dagelijks een beroep op ons deed met maagklachten en diarree. Al met al gelukkig geen ernstige  ongevallen.
Op alle checkpoints was steeds een team aanwezig om direct eerste hulp te verlenen. De motoren namen de moeilijker toegankelijke paden voor hun rekening en de mobiele post was overal waar dat nodig was aanwezig. Ondanks het soms minder goede weer hebben wij wederom een goede prestatie neergezet. Dit werd ook door deelnemers op vele manieren duidelijk gemaakt.  
We mogen stellen dat we weer mogen terugkijken op een hele drukke maar geslaagde week van hulpverlening.
Ook in 2014 zullen wij weer van de partij zijn met een team om te helpen daar waar nodig.