Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Zuid Actueel Nieuws Verslag 100 jaar Rode Kruis Culemborg
9 september 2014 |

Verslag 100 jaar Rode Kruis Culemborg

Voorzitter Annelies Brand ziet een mooie brug tussen verleden en heden bij de viering van 100 jaar Rode Kruis Culemborg: "In 1914 riep het Rode Kruis burgers op om materialen te leveren voor de opvang van gewonde soldaten. Nu geven wij een cadeau terug: een gratis reanimatiecursus voor ruim 100 personen. Toen en nu laten we burgers zo omzien naar elkaar."

 

Wethouder Huub van Oorschot, die de eerste geslaagden het AED-certificaat uitreikt, is blij met de belangstelling van ook vele jonge mensen. Van kelder tot zolder van het 'huis van de stad', ter beschikking gesteld door de gemeente, waren afgelopen zaterdag groepjes reanimeerders te vinden. "Er komt veel zorg op de gemeente af. Het is fantastisch dat het Rode Kruis zich de moeite getroost iets daarvoor te doen. Samen willen ze aan de slag om te regelen dat mensen die beschikbaar zijn om reanimatie te geven, bekend zijn en de apparaten ook makkelijk kunnen vinden."
Als voormalig politieagent reanimeerde ook hij enige burgers. Iets wat de deelnemers na de cursus beter durven. Cursist Norine vindt: "Het moet je basisbagage zijn. Het is niet moeilijk en je krijgt hier zelfvertrouwen." De 18-jarige Max wil zijn rijbewijs halen: "Dan is het handig voor het geval je zo'n situatie tegenkomt."

 

Slagveld en social media
Toen bij de slag om het Italiaanse Solferino in 1859 tienduizenden gewonde soldaten op het slagveld achterbleven, riep de Zwitserse bankier Henri Dunant burgers op naar hen om te zien. Daarna werd op zijn voorstel in 1863 het Internationale Rode Kruis opgericht om als neutrale organisatie te helpen. In Culemborg moet er op 12 augustus 1914 een oprichtingsvergadering zijn geweest in de zaal van 'Eendracht maakt macht', waar nu Blokker gevestigd is. Het ging om het opzetten van een noodhospitaal en transportcolonne.
Mevrouw Sillevis stelde het pand hoek Markt/ Vierheemskinderstraatje ter beschikking (het huidige glasvezelpand). Er kwamen opleidingen voor verplegend en huishoudelijk personeel en er werd het nodige geoefend, zoals in de voormalige Stadsschool aan de Prijssestraat (nu AH parkeerterrein). Heden gaat alles er wat moderner aan toe: burgers zijn via social media vaak sneller aanwezig dan de hulpdiensten. Daarom blijft hun inzet essentieel.


Naast hulp bij evenementen en calamiteiten, verzorging van aangepaste vakanties en bezoekjes aan huis start het Rode Kruis daarom half september nieuwe cursussen. Op www.rodekruisculemborg.nl is meer informatie te vinden. Daar is ook een verslag van Hennie Smidt te vinden.

(bron: www.culemborgsecourant.nl; auteur en fotograaf: Simon Dijk)