Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Zuid Actueel Nieuws Veiligheid in en om het huis
22 mei 2014 |

Veiligheid in en om het huis

Het Rode Kruis district Gelderland-Zuid is een project gestart waarin we aan de slag gaan met het thema ”Zelfredzaamheid”. Eerste vraag die we ons hierbij hebben gesteld: waar te beginnen? Er zijn voor dit thema immers al eerder acties bedacht. Denk hierbij aan initiatieven zoals “Contactcirkels” en “EHBO op maat”. Het onderwerp waar het district voor heeft gekozen, is: “Veiligheid in en om het huis”.

Het district Gelderland-Zuid wil mensen laten nadenken over en confronteren met de veiligheid van hun woonomgeving. Dit willen we bereiken door het aanbieden van een zogenaamde veiligheidscheck. Mensen uit de gehele regio kunnen zich voor een dergelijke check aanmelden. Vervolgens zullen vrijwilligers van het Rode Kruis, op afspraak, het woonhuis beoordelen op veiligheidsaspecten aan de hand van een checklist. Als zich onveilige situaties voordoen, verwijzen deze vrijwilligers de mensen door naar de juiste instanties om de veiligheid te vergroten. Een ander initiatief is de ontwikkeling en het beschikbaar stellen van een App die mensen kunnen downloaden en waarmee ze zelf de veiligheidssituatie van hun huis kunnen beoordelen.

Voor de start van deze actie wordt een aantal burgemeesters in de regio gevraagd of we in hun woning een veiligheidsscan mogen doen. Deze scan willen we combineren met het geven van een korte EHBO/AED cursus aan hun familie. De aftrap willen we gelijktijdig bij meerdere burgemeesters in de regio doen. Op deze wijze verwachten we de nodige publiciteit te krijgen voor deze actie. De start van de actie staat gepland voor eind oktober.

Voor dit project is het district Gelderland-Zuid op zoek naar vrijwilligers die samen met ons het project willen vormgeven en uitvoeren in al onze gemeenten.

Voordat de actie van start gaat moet er nog veel gebeuren!

Lijkt het je leuk om mee te werken aan het opzetten deze actie? Aarzel dan niet en meld je aan via de website of door een mail te sturen naar: project.rodekruis.gz@gmail.com. We sturen je dan extra informatie toe over het project. Wij kijken ernaar uit om binnenkort samen aan de slag te gaan met de voorbereidingen.

Mocht je nog meer informatie willen over de projecten in het kader van het thema zelfredzaamheid, bekijk dan eens de volgende Youtube filmpjes:
http://youtu.be/2V3vPbOOQxA
http://youtu.be/QpXTX_MleLE