Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Zuid Actueel Nieuws Rode Kruis checkt woning burgemeester op veiligheid
25 oktober 2014 |

Rode Kruis checkt woning burgemeester op veiligheid

Rode Kruis checkt woning burgemeester op veiligheid

Foto aftrap voor het project ”Veiligheid in en om het huis" Op zaterdag 25 oktober zijn de woningen van een aantal burgemeesters in Gelderland-Zuid gecheckt op veiligheid door een Rode Kruis-team van getrainde vrijwilligers. Het Rode Kruis trok zaterdag door de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid om o.a. de woningen van Burgemeester Miranda de Vries in Geldermalsen en Burgemeester Loes van Ruijven van Lingewaal en Neerijnen aan een veiligheidscheck te onderwerpen. De algemeen directeur van het Rode Kruis: Gijs de Vries, was ook bij de veiligheidschecks aanwezig.  Dit als ludieke aftrap voor het project ”Veiligheid in en om het huis". De burgemeesters slaagden met vlag en wimpel voor de test.

Extreme hitte, een overstroming, uitval van elektriciteit, een opkrullend vloerkleed of simpelweg een losliggende kabel: elke burger kan in een noodsituatie terechtkomen. Het Rode Kruis wil met het project "Veiligheid in en om het huis" de zelfredzaamheid van alle burgers vergroten en mensen beter voorbereiden op kleine en grote rampen in de eigen woonsituatie.
Naast de veiligheidscheck kregen de burgemeesters ook een mini EHBO-cursus aangeboden voor henzelf en hun huisgenoten.

Foto aftrap voor het project ”Veiligheid in en om het huis"  

“Wij hebben deze burgemeesters gevraagd om mee te doen”, aldus projectleider Lisette van der Lugt van het Rode Kruis-district Gelderland-Zuid. “Als burgemeesters zijn zij portefeuillehouder veiligheid en natuurlijk eerste burger. Als we hen kunnen overtuigen van het belang van een veiligheidscheck, verwachten we dat hun burgers zullen volgen.”

De veiligheidscheck

De veiligheidscheck van het Rode Kruis kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Nederlandse veiligheidsregio’s. Hoe gaat de veiligheidscheck in z’n werk? Een getrainde Rode Kruis-vrijwilliger voert de veiligheidscheck uit tijdens een huisbezoek en geeft ter plekke tips om het huis veiliger in te richten.

Foto aftrap voor het project ”Veiligheid in en om het huis"  

De checklist omvat zo’n veertig vragen over algemene veiligheid, gezondheid, brandveiligheid en inbraakveiligheid. Zijn er bijvoorbeeld struikelobjecten, zoals drempels en losse kabels in de woning aanwezig? Hangen er koolmonoxidemelders in huis? Is er een EHBO-koffer aanwezig? Zijn contactgegevens van familie of vrienden bij de hand? De veiligheidscheck levert zodoende een lijst op met aandachtspunten en verbeteringen in en om de woning. Bij onveilige situaties verwijst de Rode Kruis-vrijwilliger de mensen door naar de instanties die de veiligheid kunnen verbeteren. Burgemeester de Vries: “Ik hoop hiermee ook andere inwoners op het idee te brengen een check te laten uitvoeren door het Rode Kruis, het is leerzaam en nuttig, een mooi initiatief!”

Ook een veiligheidscheck laten uitvoeren?

Mensen uit de regio Gelderland-Zuid kunnen zich aanmelden voor de veiligheidscheck bij Lisette van der Lugt van het Rode Kruis-district Gelderland-Zuid via lvanderlugt@rodekruis.nl. Een Rode Kruis-vrijwilliger neemt daarna contact op voor een afspraak voor een huisbezoek. Ook kan men zich rechtstreeks aanmelden door het invullen van het aanmeldformulier op deze site.

Vrijwilliger worden?

Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag en veiligheidschecks gaan uitvoeren bij de mensen thuis? Maak dan je ambitie kenbaar. Dat kan eveneens bij Lisette van der Lugt via lvanderlugt@rodekruis.nl