Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Zuid Actueel Nieuws Bezoek van district Gelderland Zuid aan Yambol
26 mei 2014 |

Bezoek van district Gelderland Zuid aan Yambol

 

Sinds 2009 heeft ons district een partnership met district Yambol In Bulgarije. Nadat er in 2012 een zeer geslaagde jongerenuitwisseling in Nederland had plaatsgevonden, was het nu tijd om met acht jongeren en twee bestuursleden begin mei, voor een weekje, naar Yambol af te reizen. Het hoofddoel van deze week was om te leren hoe we jongeren actief kunnen betrekken bij het Rode Kruis. In Bulgarije zijn veel jongeren al vanaf de middelbare school actief als vrijwilliger en is het Rode Kruis één van de belangrijkste (jongeren)organisaties.

 

Er is deelgenomen aan workshops en activiteiten in Yambol, zoals voorlichtingen geven over gezond leven en stressreductie en er is geholpen bij campagnes op straat. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met het bestuur van de ‘Bulgarian Youth Red Cross’ en vrijwilligers die daarbij betrokken zijn. Er zijn veel nieuwe ideeën ontstaan waar zeker door Djoeke Altena, jeugdambassadeur binnen ons district, een vervolg aan zal worden geven.

Veel indruk maakte het bezoek aan kinderen in een weeshuis. Spontaan is het idee ontstaan bij onze jongeren om voor deze kinderen een sponsoractie op te zetten om sportkleding en geld voor een dagje uit bijeen te brengen. U hoort hier vast nog meer over.

Met onze collega bestuurders in Yambol is verder gesproken over het voortzetten van het partnership. Van beide kanten is hier positief op gereageerd. De komende jaren zullen we internationale masterclasses gaan organiseren om op tal van thema’s van elkaar te kunnen blijven leren. Ook hopen we over twee jaar weer een groep Bulgaarse jonge vrijwilligers naar Nederland te laten komen voor een uitwisseling.

 

Er was ook nog tijd voor ontspanning aan de kust van de zwarte zee en in Sofia. Al met al was het een zeer enerverende en geslaagde week. Er is veel inspiratie opgedaan, die we komende maanden graag verder uitzetten binnen het Rode Kruis!

Janet van Keulen
Districtsbestuur Rode Kruis Gelderland Zuid