Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Zuid Actueel Nieuws 100 jaar – afdeling Culemborg
31 augustus 2014 |

100 jaar – afdeling Culemborg

100 jaar afdeling Culemborg 

Ten behoeve van vluchtelingen uit Frankrijk en België en gewonde militairen uit de Eerste Wereldoorlog werden in Nederland in verschillende plaatsen noodhospitalen ingericht. Wellicht was dit ook in Culemborg de intentie om op  17 augustus 1914 bij elkaar te komen. Er werd een Comité van het Nederlandsche Roode Kruis voor Culemborg in “Eendracht maakt macht” opgericht. In de annalen lezen we dat het met name ging om het opzetten van een Noodhospitaal en een transportcolonne. Eén van de aanwezige dames bood haar leegstaande huis op de Markt aan en vervolgens werd er gesproken over de opleiding voor het verplegend en huishoudelijk personeel, het aanstellen van een administrateur alsmede de voorziening van verbandstoffen. Voor het transport werden "twee automobielen en een paard en rijtuig" ter beschikking gesteld.

In het jaarverslag van 1914 staat dat het bezoek van Z.K.H. Prins Hendrik der Nederlanden op 23 september aan de inrichting van het Comité zeer op prijs werd gesteld. De afdeling is nog in het bezit van een schrift waarin de oprichtingsvergadering in 1914 t/m ledenvergadering op 17 april 1941 zijn opgetekend.

Aan het feit dat de Afdeling Culemborg 100 jaar bestaat, wordt in september op twee fronten aandacht besteed:

Ten eerste zal aan de inwoners van Culemborg op zaterdag 6 september een gratis AED/reanimatie cursus worden aangeboden. Dit evenement zal worden gehouden in het Stadhuis aan de markt in Culemborg. Er kunnen op deze dag 100 cursisten worden opgeleid. Het zou een groot cadeau zijn als er uit naam van Het Rode Kruis Culemborg aan het eind van de dag 100 certificaten kunnen worden uitgedeeld.

Ten tweede wordt er voor alle vrijwilligers van de afdeling, als dank voor hun inzet, een gezellige avond georganiseerd.