Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Midden Dit doen we Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

Onder zelfredzaamheid vallen activiteiten die ervoor zorgen dat mensen voorbereid zijn op noodsituaties. Dit zijn bijzondere omstandigheden van tijdelijke aard zoals stroomuitval, extreme weersomstandigheden, een brand en niet mobiel zijn om het huis te verlaten, vallen en geen hulp kunnen inschakelen.  Door mensen voor te bereiden kunnen zij zichzelf en anderen  helpen in en na een noodsituatie en beperk je de gevolgen.

We bieden 5 zelfredzaamheidsactiviteiten aan die door vrijwilligers worden verzorgd:

  • Rode Kruis aan huis

Met hulp van een Rode Kruis vrijwilliger kan in drie huisbezoeken een plan gemaakt worden om het huis veiliger in te richten. De vrijwilliger geeft tips over hoe de veiligheid vergroot kan worden.

  • Cursus sterk door je netwerk

Ongeveer een miljoen Nederlanders heeft een zeer beperkt sociaal netwerk Een verhuizing, scheiding, ziekte, het overlijden van familieleden of verlies van werk zijn vaak redenen waardoor hun netwerk (geleidelijk) is afgenomen. Ze weten niet meer zo goed hoe ze nieuwe contacten aan kunnen gaan, met als gevolg dat er steeds minder relevante contacten overblijven. De deelnemers leren in de cursus sterk door je netwerk de nodige vaardigheden om nieuwe contacten te leggen en op eigen kracht hun netwerk te versterken.

  • Contactcirkel

Een contactcirkel is een groep mensen (uit dezelfde buurt of stad) die elke dag even contact met elkaar opneemt zodat iemand in nood niet onopgemerkt blijft. De focus ligt hierbij op ouderen om te voorkomen dat zij bijvoorbeeld als gevolg van een val in huis verstoken blijft van hulp. 

  • Workshop Risico's in en om het huis

deelnemers leren wat ze zelf kunnen doen bij nood in en om het huis en delen deze informatie met hun omgeving.

  • EHBO op maat

naast de cursussen voor iedereen bieden we EHBO cursussen aan bijzonder doelgroepen zoals EHBO voor kinderen.