Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Gelderland-Midden Actueel Nieuws Noodhulpteam vrijwilligers ontvangen diploma's
15 december 2015 |

Noodhulpteam vrijwilligers ontvangen diploma's

​De afgelopen jaren is het Rode Kruis druk bezig geweest met een groot project: het vormgeven en samenstellen van de noodhulpteams. Deze teams gaan per 4 januari 2016 de huidige SIGMA's​ (Snel Inzetbare Geneeskundige eenheden ter Medische Assistentie) vervangen. Begin dit jaar is het Rode Kruis Gelderland-Midden begonnen aan de werving en training van de noodhulpteams. Gisteren ontvingen in Ede 38 vrijwilligers hun diploma's voor het Noodhulpteam.

Noodhulpteam Taart.JPG

De noodhulpteams worden straks ingezet bij grote ongevallen en rampen ter ondersteuning van ambulancepersoneel en andere medische professionals. Zij zullen hierbij opvanglocatie's inrichten, het signaleren van letsel en EHBO verlenen aan slachtoffers met licht letsel. Op deze manier kunnen de artsen/verpleegkundigen zich richten op de ergste gevallen.

Ruim 100 vrijwilligers melden zich aan voor een gewilde plek in het noodhulpteam, waar na een zware selectie 40 vrijwilligers zijn opgeleid tot lid van het noodhulpteam. Hiervoor hebben zij gedurende een half jaar verschillende cursussen, zoals EHBO, portofoon gebruik, Evenementenhulp en een speciaal ontwikkelde Noodhulpteam opleiding gevolgd om te voldoen aan de strenge eisen. Om ervoor te zorgen dat zij regelmatig hun kennis en vaardigheden kunnen trainen, zullen zij actief zijn als evenementenhulpverlener op diverse grote evenementen. Op deze manier blijven hun kennis en vaardigheden op niveau voor wanneer er zich een groot ongeval of ramp voordoet.

Gisteren werden in Ede de diploma's voor het noodhulpteam uitgereikt aan 38 vrijwilligers. Naast het Rode Kruis waren ook het RAV (Regionale Ambulancevervoer) en GGD GHOR Nederland vertegenwoordigd tijdens deze bijzondere avond, waarbij de realisering van het Noodhulpteam weer een stap dichterbij kwam. Na de diploma-uitreiking werd er met ze alle getoost op het harde werk wat er al verricht is en op wat er nog komen gaat.


Per 4 januari 2016 om 12.00 uur wordt in Nederland bij grootschalige incidenten gewerkt volgens een nieuw bijstandsmodel: Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Hierin participeren: Ambulancezorg Nederland (AZN), het Rode Kruis (NRK), GGD GHOR Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)