Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Fryslan Nieuws Reanimeer en red een leven in jouw buurt
29 januari 2016 |

Reanimeer en red een leven in jouw buurt

​Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Dit zijn mensen die jij kan helpen als je een reanimatiecursus hebt gevolgd.

​In Nederland zijn er twee miljoen mensen die recent hebben leren reanimeren. Negentigduizend van hen kunnen worden opgeroepen op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt.

Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij het oproepsysteem in. Ben je in de buurt van het slachtoffer? Dan krijg je per SMS een bericht van de meldkamer. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap de reanimatie te starten. Het kan ook zijn dat je wordt gevraagd om een AED op te halen. Meerdere mensen krijgen een bericht en de kans is groot dat je er niet alleen voor staat. Je verleent dan samen hulp aan het slachtoffer.

Aanmelden

Wil jij ook een oproep krijgen als een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt? Aanmelden kan via de website van de Hartstichting. Wil je een EHBO en/of reanimatiecursus volgen? Neem dan voor meer informatie contact op met de Helpdesk van het District Fryslân via helpdeskfriesland@rodekruis.nl of 058 212 4408.