Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Flevoland Actueel Nieuws Rampen oefening
19 januari 2014 |

Rampen oefening


​Het Rode Kruis in Flevoland heeft zaterdag 11 januari een grote calamiteitenoefening gehouden,

om de nieuwe rol bij rampen en calamiteiten in de praktijk uit te ​testen. Circa 120 mensen zijn betrokken bij de oefening. Ongeveer de helft van de mensen is figurant. Het andere deel bestaat uit Rode Kruis-vrijwilligers, die getraind zijn om bij dit soort calamiteiten in actie te komen. 

Rode Kruis heeft nieuwe rol bij rampen en calamiteiten. 
Twee afdelingen zijn samengevoegd tot de afdeling “Bevolkingszorg”, dat zich bezighoudt met het inrichten van de opvanglocatie en het opvangen van getroffenen. De hulpverleners kunnen in de toekomst worden ingezet voor de opvang van mens en dier, de distributie van goederen, evacuatie van mensen en registratie van gegevens. 

Scenario
De politie doet een inval in een XTC laboratorium. Er doet zich een explosie voor waarbij giftige dampen vrijgekomen die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. De burgemeester van de gemeente Noordoostpolder geeft opdracht om bewoners uit de woonwijk te evacueren. 
De evacués worden opgevangen in een partycentrum buiten het dorp Kraggenburg.

Meer teams van het Rode Kruis in actie
Het Snel Inzetbare Team ter Medische Assistentie (SIGMA) bouwt een behandelcentrum op, waar gewonde slachtoffers worden opvangen.  
De Rode Kruis Verbindingsdienst zorgt er voor dat de vrijwillige hulpverleners onderling contact met elkaar kunnen onderhouden via communicatieapparatuur.​​