Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Flevoland Actueel Nieuws De Rode Kruis collecte komt eraan!
1 mei 2014 |

De Rode Kruis collecte komt eraan!

'Elke keer als ik collecteer, ben ik weer een ervaring rijker. Andere mensen helpen, staat voor mij gelijk aan ademhalen. Dat doe je gewoon, zonder erbij na te denken. Die vanzelfsprekendheid heeft misschien te maken met mijn Koerdische afkomst. Toen ik drie was, zijn mijn ouders met mij en mijn broertje en zusje naar Nederland gevlucht. Die ervaring vergeet je nooit meer en heeft mijn karakter gevormd, daar ben ik van overtuigd. Mijn moeder zegt altijd: "Hawbir, als je de kans krijgt om andere mensen te helpen, dan moet je die met beide handen grijpen."

'Een paar jaar geleden werd ik gebeld door het Rode Kruis met de vraag of ik als collectant wilde werken. Ik sprong een gat in de lucht. Eindelijk kon ik iets doen: iets moois, iets nuttigs, iets concreets. Want waar mensen in nood zijn, waar dan ook ter wereld, staat Het Rode Kruis altijd vooraan om hulp te bieden.
 
'Ik zie collecteren niet als een goede daad of een sociale verplichting. Integendeel, elke keer als ik collecteer, ben ík degene die weer een ervaring rijker is. Net zoals de Portraits campagne, waarvoor ik door het Rode Kruis werd gevraagd, een prachtige ervaring is. Hier sta ik dan, met Yfke Sturm!
 
'Tijdens het collecteren ontmoet ik mensen die ik normaal gesproken in mijn dagelijkse leven als student nooit zou tegenkomen. Leuke, interessante mensen, vaak met hun eigen verhaal. Nederlanders afstandelijk? Daar merk ik weinig van! Ook heeft men in Nederland de neiging om in hokjes te denken. Maar het grappige is dat alle verschillen in nationaliteit, herkomst of geloofsovertuiging vervagen zodra ik met de collectebus langskom: dan zie ik slechts mensen in de deuropening staan die iets over hebben voor hun medemens. Als ik straks bij u met de collectebus voor de deur sta, dan weet u één ding in elk geval zeker: ik vind het leuk om u te ontmoeten.’