Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Enschede Wat kunt u doen Gedeelde gift

Gedeelde gift

Gedeeld Geven is een fiscaal aantrekkelijke manier om het werk van het Rode Kruis te steunen, waarbij de belangen van u als gever én die van de begunstigden van onze activiteiten voorop staan.


Wat is Gedeeld Geven?

Gedeeld Geven is een slimme manier van doneren en is geïnspireerd ‘planned giving’. In Amerika is dit al jaren een populaire manier om grotere bedragen te doneren. In Nederland worden grote schenkingen vooral gedaan via een testament. Met Gedeeld Geven schenkt u tijdens leven en ontvangt u tegelijkertijd levenslang een vast rendement over uw schenking.


Voordelen van Gedeeld Geven

Met Gedeeld Geven maakt u mee hoe uw Gedeelde Gift het leven verbetert van mensen die hulp nodig hebben. Maar er zijn meer voordelen:
  • U ontvangt uw hele leven het afgesproken rendement over uw Gedeelde Gift. Dit rendement wordt vastgesteld bij de schenking en bedraagt minimaal 3%.
  • U bespaart op uw inkomstenbelasting. Afhankelijk van inkomenspositie en leeftijd, krijgt u een deel van uw Gedeelde Gift retour van de fiscus over een periode van tenminste 5 jaar. Bovendien bespaart u levenslang jaarlijks1,2% belastingheffing in box 3 over de waarde van uw schenking.
  • U loopt geen beleggingsrisico.


Vermogen om te geven

Gedeeld Geven is ontwikkeld door Stichting Gedeeld Geven. Een Gedeelde Gift is het meest geschikt voor mensen die tenminste 55 jaar of ouder zijn en beschikken over een vermogen van tenminste €250.000.


Hoe werkt Gedeeld Geven?

Gedeeld Geven werkt als volgt: u stort een bedrag van minimaal 250.000 euro op de rekening van stichting Gedeeld Geven, waarbij het Rode Kruis  is aangesloten. De stichting sluit van dit geld een lijfrenteverzekering af, die elk jaar 3 tot 6 procent van het bedrag aan u  uitkeert. Het bedrag dat na de aankoop van de verzekering overblijft, wordt in termijnen aan het Rode Kruis geschonken door middel van een ‘periodieke schenking’.U krijgt hierdoor een groot deel van uw Gedeelde Gift terug van de belastingdienst. U vindt meer informatie en berekeningen op www.gedeeldgeven.nl.


Afspraken met de belastingdienst

Gedeeld Geven is ontwikkeld door Stichting Gedeeld Geven in samenwerking met het Rode Kruis en negen andere gerenommeerde goede doelen. Er zijn in 2011 nauwkeurige afspraken gemaakt met de Belastingdienst over de werkwijze en de fiscale voordelen die zijn verbonden aan Gedeeld Geven.