Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Enschede Dit zijn we

Dit zijn we

Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Wereldwijd en in Nederland. Met meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd zijn we bij een ramp of conflict altijd direct ter plaatse. Waar we kunnen, proberen we de oorzaken en gevolgen van rampen en conflicten te beperken. We redden mensenlevens en verzorgen slachtoffers. We geven hen water, voedsel, onderdak, kleding en medische zorg. We helpen vluchtelingen aan een veilig heenkomen en herenigen families. En na een ramp blijven we. We helpen mensen hun leven weer op te bouwen.
 
We springen in op noodsituaties die de krantenkoppen niet halen. Bijvoorbeeld wanneer kinderen sterven aan aandoeningen die makkelijk voorkomen kunnen worden. Zoals diarree en malaria.
 
Ook in Nederland staan we paraat om hulp te bieden tijdens een ramp. We verlenen eerste hulp en geven medische assistentie. En we leren zo veel mogelijk mensen hoe zij zelf EHBO kunnen toepassen in een noodsituatie. We bestrijden eenzaamheid, ontlasten mantelzorgers en geven een thuis aan ernstig zieke kinderen.  En we helpen mensen die door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom in een kwetsbare positie zijn beland, zo veel mogelijk op eigen benen te staan.
 
We werken vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op respect en waardigheid. En helpen mensen in de grootste nood als eerste. Hun geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening speelt hierbij geen rol.