Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Emmen Dit doen we Maatschappelijke stages

Maatschappelijke stages

Vanuit de gedachte 'Samen leven kun je leren' heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maatschappelijke stages in het leven geroepen. Bij het Rode Kruis zijn er diverse mogelijkheden om invulling tegen aan een maatschappelijke stage.

Serious Request 2013

Het thema van 2013 was kindersterfte door diarree. Een thema dat vele scholieren maar ook andere mensen aansprak. Zo hebben we diverse gastlessen gegeven over het thema, waarna scholieren aan de slag gingen. Het Esdal College heeft twee dagen lang een "eigen glazenhuis" in de binnenstad van Emmen.

Klimaatadaptie

De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de aarde opwarmt en dat daardoor het klimaat verandert. De afgelopen twee decennia verdubbelde het aantal rampen die direct het gevolg waren van het weer, zoals overstromingen, droogte, hittegolven, zeespiegelstijging en smeltende gletsjers. Miljoenen mensen, ver weg en om de hoek in Nederland, lopen het risico door deze natuurrampen getroffen te worden. Mensen voorbereiden op deze rampen, voorlichting geven over de maatregelen die mensen beschermen, dat is klimaatadaptatie.

De startles gaat in op het belang van klimaatverandering en de rol daarin van het Rode Kruis. De gratis startles kan als losse les of als voorlichting worden gegeven bij vakken als maatschappijleer, aardrijkskunde of biologie en is er voor diverse schoolniveaus: van VMBO tot VWO. Bij deze startles vindt u achtergrondinformatie, een lesopzet (inclusief powerpoint presentatie), gemakkelijk te kopiëren werkbladen met vragen en opdrachten voor de leerlingen en antwoordsuggesties.

Voor deze startles of daarna kunt u contact opnemen met Iena Pals (0591) 618687 of via email srpals@wxs.nl voor een uitgebreide (gast-)les over het Rode Kruis en klimaatadaptatie.

Water Toolkit

Een kant-en-klaar lespakket voor leerlingen en leerkrachten, waarmee de basisschool een project over water organiseert. Het is een professionele methode met lessuggesties voor de leerkrachten, ontwikkeld voor en door professionals met allerlei speel- en doematerialen om kennis en ervaring op te doen. Er is tevens ruimte voor eigen initiatief, eigen aanvullingen en/of ondersteuning van het Rode Kruis. De Water Toolkit is afgestemd op de leeftijd van de leerlingen en kent een algemeen gedeelte én vier varianten die specifiek aansluiten bij de leeftijdscategorie. Daardoor is er voor alle groepen van de basisschool een waterproject op maat. De school krijgt de Water Toolkit kosteloos beschikbaar voor de duur van het waterproject; meestal is dat voor 1 à 2 weken. Voor meer informtie kunt u contact opnemen met Iena Pals (0591) 618687 of via email srpals@wxs.nl​

Moneymakers-project

Wilt u een projectweek afsluiten met het sponsoren van een goed doel of als maatschapelijke stage: dan is het Moneymakers-project een idee. Enige voorwaarde is dat je goed met geld om kunt gaan. Je gaat aan de slag met een microcredit, dat je op een goede manier moet gebruiken om meer geld te genereren. Hierbij is alles mogelijk: van een sporttoernooi of een hondenuitlaatservice tot broodjes  gezond verkopen, zolang het maar winstgevend is. De opbrengst gaat naar een project van het Rode Kruis.